pegawai

POLIS mengenal pasti kawasan di Pengkalan Kubor, Kelantan, menjadi lokasi tumpuan untuk membanteras kegiatan penyeludupan mercun dan bunga api dari Thailand ke pasaran negara ini berikutan ia mendapat permintaan tinggi menjelang sambutan Aidilfitri pada bulan depan.

Pemangku Ketua Polis Daerah Tumpat, Supt Tan Seng Lee berkata, pasukannya diarahkan membuat pemantauan di lokasi terbabit terutamanya lorong-lorong tikus yang menjadi laluan penyeludup melakukan aktiviti itu.

“Pengkalan Kubor menjadi lokasi ‘panas’ di jajahan ini bagi membawa masuk bekalan itu melalui pangkalan haram dekat sempadan Malaysia-Thailand.

“Kita telah melakukan sekatan jalan raya (SJR), pemeriksaan dan pemantauan ketat di kawasan terbabit bagi membanteras kegiatan penyeludupan mercun dan bunga api memasuki negara ini,” katanya kepada pemberita selepas melakukan pemantauan Bazar Ramadan dekat Wakaf Bharu, semalam.

Mengulas lanjut, Tan berkata, setakat ini juga pihaknya telah berjaya membanteras tiga kes penyeludupan mercun di jajahan itu dengan nilai rampasan berjumlah RM30,000.

Baca artikel berkaitan: Siasatan kematian Tangmo Nida selesai, polis dakwa 6 individu

“Kita mendapati penyeludup membawa masuk produk berkenaan menerusi jalan darat setelah menggunakan bot dan sampan bagi menyeberangi Sungai Golok yang berdekatan kawasan terbabit,” katanya.

Sementara itu, beliau berkata masyarakat diingatkan supaya mengisi borang balik kampung di balai polis berdekatan bagi memudahkan pihaknya membuat pemantauan di kawasan kediaman mereka.

“Orang ramai perlu mengambil langkah keselamatan sekiranya ada pergerakan meninggalkan rumah untuk pulang ke kampung dalam tempoh lama seperti lebih dua hari.

“Mereka boleh mengisi borang itu dan maklum kepada balai-balai terdekat supaya kita dapat tahu dan melakukan rondaan secara kerap bagi menangani kejadian jenayah seperti pecah rumah dan sebagainya,” katanya.

— BERNAMA

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di FacebookTwitterInstagram & Telegram