Menteri Komunikasi dan Multimedia, Tan Sri Annuar Musa. GAMBAR: Abd Razak Aid

KEMENTERIAN Komunikasi dan Multimedia sedang membuat penelitian bagi menambah baik akta sedia ada, supaya tindakan dapat diambil kepada kandungan yang menyalahgunakan media sosial.

Menteri Komunikasi dan Multimedia, Tan Sri Annuar Musa berkata, sebahagian besar garis panduan mengenai kandungan, telah pun berada dalam Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Beliau berkata, daripada satu sudut, akta sedia ada boleh dianggap memadai cuma apabila kandungan yang dimuat naik daripada platform luar negara, undang-undang negara tidak dapat melangkauinya.

“Misalnya kalau dia muat naik dalam Facebook dan Twitter, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (MCMC) tiada kuasa untuk tarik melainkan minta tolong kepada platform yang berada di luar negara, itupun kena ada siasatan awal kemudian dibawa ke Jabatan Peguam Negara (AGC) sebelum memohon kepada negara terlibat untuk dapatkan kerjasama.

Baca artikel berkaitan: Satu bandar akan dipilih setiap tahun sebagai Bandar HAWANA – Annuar Musa

“Jadi proses agak panjang, sebab itu kita memang sedang membuat penelitian kepada akta sedia ada sekiranya ada ruang yang boleh kita tambah baik dan kita sesuaikan dengan pengalaman yang kita lalui dalam menguruskan perkara ini,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas menyampaikan Zakat Fisabilillah kepada 259 pelajar tingkatan enam Parlimen Ketereh di Kompleks Yayasan Kemiskinan Kelantan, hari ini.

Annuar yang juga Ahli Parlimen Ketereh berkata, demikian ketika diminta mengulas sama ada kerajaan berhasrat untuk mengetatkan undang-undang sedia ada, berikutan ada kandungan yang dimuat naik dalam media sosial dilihat melanggar undang-undang.

— BERNAMA

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di FacebookTwitterInstagram & Telegram