Presiden Pas, Tan Sri Abdul Hadi Awang./Gambar FB Abdul Hadi

PAS yakin isu penyebaran dokumen ‘PASLeaks’ tidak akan menjejaskan imej parti tersebut, kata Presiden parti, Tan Sri Abdul Hadi Awang.

Beliau berkata sehingga kini, Pas sentiasa menerima pertambahan ahli baharu.

“Sehingga hari ini, tiap-tiap bulan kita terima ahli baharu. Tidak kurang dari 1,000 ahli baharu, kadang-kadang 2,000, 4,000 pun ada ahli baharu,” katanya ketika ditemui pemberita selepas menyampaikan kuliah dhuha mingguan di Masjid Rusila, Marang hari ini.

Ahli Parlimen Marang itu juga berkata, hubungan antara pemimpin PAS dengan pemimpin UMNO juga tidak tergugat disebabkan penyebaran dokumen tersebut.

Sebelum ini, tular menerusi media sosial beberapa keratan dokumen didakwa minit mesyuarat Pas dipanggil ‘PASLeaks’ yang mempunyai pelan atau gerak kerja parti itu untuk menjatuhkan UMNO dan Barisan Nasional (BN).

Baca artikel berkaitan: PasLeaks: Jika betul sekali pun, ia bukan luar biasa – Annuar Musa

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Azmi Abu Kassim dilaporkan berkata, polis sudah memulakan siasatan terhadap kes berkenaan dan akan memanggil semua ahli politik disebut dalam minit mesyuarat yang tular itu.

Dalam perkembangan lain, Abdul Hadi sekali lagi menegaskan PAS tidak akan menyertai kerjasama politik atau ‘khemah besar’ yang dilapor dicadangkan pemimpin pembangkang tertentu untuk menghadapi BN pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) akan datang.

Jelasnya, PAS akan terus mempertahankan agenda perpaduan ummah dengan hanya bekerjasama dengan parti-parti terbesar orang Islam iaitu Bersatu dan UMNO, selain badan-badan bukan kerajaan Islam dan kumpulan serta parti bukan Islam yang tidak ekstrem.

“Kita tidak ikut khemah kerana dalam khemah itu ada ‘tikus’, ‘kucing’, ada macam-macam. Segalanya ada dalam khemah itu,” katanya.

— BERNAMA

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di FacebookTwitterInstagram & Telegram