Bila ada si bulus di rumah, banyak perkara yang harus dititikberatkan andai pemiliknya meninggalkan rumah dalam jangka masa yang lama. Makanan, bekas buangan najis, tempat bermain dan macam-macam lagi.

Lebih-lebih lagi jika bilangan kucing melebihi 5 ekor. Pelbagai andaian muncul di kepala akan keadaan mereka bila ditinggalkan sendirian tanpa pengawasan.

Iera Umairah berkongsi pengalaman meninggalkan 21 ekor kucing miliknya selama 10 hari untuk pulang ke kampung. Jom tengok macam mana nak layan ‘majikan’ seekor ni.

“Salam. Ada kawan kawan yang pernah tanya saya macam mana tinggalkan kucing 21 ekor dekat rumah. Ni saya bagi gambar.  Esok dah nak balik kampung.

MAKANAN

Jumlah makanan ni banyak dari biasa sebab kalau time balik kampung akan ada kucing luar tumpang makan kadang ada tuan tak tinggalkan makanan. Setakat saya nampak dekat rumah saya yang tumpang makan ada la 5-6 ekor. Kucing saya pun dah 21 ekor.

JADI CONTOH BIASA 15 KG HABIS DALAM 15 HARI. JADI SAYA ISI JE SEMUA 15 KG DALAM 6 BALANG TU. SAYA BALIK KAMPUNG 10 HARI. JADI MAKANAN AKAN ADA LEBIH.

AIR

Air saya isi guna besen je senang. Saya sediakan 2 besen dekat dapur, 1 ruang tamu, 2 dekat porch luar. Lagi banyak lagi bagus sebab sekarang musim panas. Kesian kucing kalau tak cukup air.

PASIR

Pasir saya guna fifi little 6 beg. 10 besen. Kucing saya ada yang membuang di pasir ada yang membuang di tanah. Jadi prepare je lah banyak-banyak. Biasa pasir baru ni laku keras. Balik nanti kita kira bape kati dapat hasil

Rumah kalau ada barang berharga simpan la siap-siap, biasa kucing jadi kera bila tuan takde.

LANGSIR

Langsir ikat tinggi-tinggia kalau kucing anda jenis suka siram. Macm rumah saya,a kadang stray cat nyg datang tu suka menyiram. Terpaksa la ikat langsir.

PADANG

Potong rumput siap-siap. Kalau bosan kucing main dekat padang dengan gembira.

Last sekali sebelum gerak, niat dalam hati “Ya Allah, aku tawakal kepada-Mu untuk menjaga rumah dan haiwan peliharaan ku.

Owh lupa lagi satu

TINGKAP

Saya buka tingkap dapur sebab kucing saya memang bebas in out. Dan bila emergency kucing boleh cari makan dekat luar

SEKIAN SEDIKIT PERKONGSIAN DARI SAYA 6 TAHUN BELA KUCING 😘😘😘. SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN. BALIK KAMPUNG HATI HATI.”

Sumber : Iera Umairah