SIAPA sangka, hanya bermula sebagai peragawati, kini Rita Nadira mula ‘terjun’ ke dalam bidang lakonan.

Ia sekali gus mengikut jejak langkah bintang hebat seperti Noor Kumalasari, Erra Fazira dan Nasha Aziz yang berjaya menonjolkan diri sebagai anak seni.

Tetap aktif dengan cabang dunia peragaan, Rita secara kebetulan memberanikan diri menceburi dunia lakonan pada akhir 2019.

Tidak hanya bersandarkan wajah cantik semata-mata, langkahnya ke arena lakonan terutama watak antagonis meninggalkan impak kepada penonton.

“Sejujurnya, sampai ada yang sanggup melemparkan kata-kata kesat dan penghinaan yang disifatkan keterlaluan kerana terbawa-bawa dengan emosi lakonan saya.

“Gelaran jahat dan perempuan jalang antara hinaan yang pernah dilempar ke muka saya. Tetapi saya terpaksa telan bulat-bulat.

“Saya percaya apabila dibenci sedemikian rupa, lakonan dipersembahkan berjaya diserlahkan. Kalau begini caranya, saya tak kisah dibenci,” katanya kepada URTV.

Akui Rita, dia pada mulanya terkejut sekali gus tidak menyangka diberi gelaran dengan begitu banyak nama berunsur carutan dan hinaan.

“Memang tidak dinafikan, orang kenal saya menerusi watak-watak antagonis yang minta dimaki. Kalau saya tengok balik lakonan sendiri pun rasa benci, apatah lagi mereka yang menonton.

“Watak Melissa dalam drama Tak Sempurna Mencintaimu antara karakter yang membuka mata ramai. Boleh dikatakan saya banyak bermain dengan emosi untuk menghidupkan watak itu.

“Namun, pada masa sama saya puas dapat buat orang benci,” ujarnya.

Tambah pelakon drama Juliet terbitan Zeel Production itu, kerana watak jahat tersebut jugalah ‘berbakul-bakul’ makian, cacian dan cemuhan ‘singgah’ di akaun media sosialnya.

“Bukan setakat ruangan komen dalam Instagram (IG), tapi mesej langsung penuh dengan kata-kata makian pun bertimbun-timbun saya terima sehingga ke hari ini.

“Saya bagaimanapun sejak awal lagi sudah bersedia untuk dikecam dan menjadi sasaran netizen melepaskan amarah terbuku mereka.

“Secara tidak langsung watak sebegitu menjadi batu loncatan untuk saya membina nama dan dikenali,” jelasnya.

Rita dalam pada itu menjelaskan, bukan tiada watak selain antagonis yang ditawarkan kepadanya.

“Tetapi yang diingati dan jadi sebutan tetap watak jahat. Saya anggap ia rezeki. Cuma kalau ada kesempatan, saya mahu meneroka watak lain juga supaya tidak terus statik.

“Ada yang sampai anggap saya boleh diberi gelaran ratu antagonis. Saya lihat itu sebagai penanda aras untuk terus berikan yang terbaik. Tak ketinggalan untuk saya cabar diri dan tidak terus berasa selesa dengan apa yang ada.

“Syukur kebelakangan ini saya banyak pula dapat watak protagonis,” kata bintang drama Kerana Dia Suka itu.

Drama lakonannya kini juga disiarkan berturut-turut di kaca TV. Terbaru, Juliet disiarkan di TV1 sejak 3 Mei lalu.

“Saya bergandingan buat kali pertama bersama Redza Rosli. Selain itu, ia turut dibintangi Rozita Che Wan, Mas Anizan, Azza Elite, Mas Anizan, Aidit Noh dan Halmey Hamdah,” katanya.