BAHARU sahaja ditayangkan di pawagam, filem The Assistant mendapat sambutan hangat daripada peminat. Filem aksi arahan Adrian Tan itu menjadi penanda aras kepada sinema tempatan yang dilihat baru bernafas semula pasca pandemik yang ‘menyerang’ seluruh dunia.

Melihatkan pujian demi pujian yang diberikan penonton, ia bagaikan memberikan sinar kepada panggung wayang tanah air untuk kembali menyajikan lbagai karya bermutu daripada penerbit tanah air.

Bagi penerbit popular, Jaja Ishak, berkesempatan menonton The Assistant lakonan Hairul Azreen, Iedil Dzuhairrr Alaudin dan Henley Hii sebenarnya memberikan dimensi baharu kepada penerbit lain untuk sama-sama menghasilkan karya berkualiti tinggi seperti filem berkenaan.

“Memang teruja dan gembira apabila dapat sama-sama meraikan The Assistant yang membariskan pelakon hebat tanah air. Mereka bukan sahaja berkarisma membawakan watak dengan baik tetapi dalam masa yang sama berjaya membawa emosi penonton ikut turun naik.

“Saya anggap ini merupakan antara karya yang harus ditonton oleh semua peminat yang sudah lama tidak menonton filem aksi tempatan. Semua akan berpuas hati dengan The Assistant ini,” katanya kepada URTV.

Jaja berkata demikian sebaik sahaja selesai menonton tayangan perdana filem berkenan yang ditayangkan khusus untuk penerbit tanah air baru-baru ini.

Selain Jaja, beberapa penerbit lain turut sama di jemput menghadiri tayangan berkenaan untuk sama-sama menyemarakkan lagi industri kreatif tanah air.

Namun, apa yang paling memberi kesan kepada Jaja apabila melihat mutu lakonan Hairul yang disifatkan semakin baik dari semasa ke semasa.

Dia yang mengikuti perkembangan pelakon itu sejak dahulu, percaya bakat yang ada pada Hairul mampu pergi jauh pada masa hadapan.

“Ini merupakan satu perkembangan yang baik untuk Hairul pergi lebih jauh lagi dalam bidang lakonan. Saya mengikuti lakonannya sejak drama Misiku Kuza dan beberapa drama popular yang lain.

“Bila melihatkan perkembangan bakatnya, saya percaya sesiapa sahaja mampu jadi sepertinya sekiranya diberikan naskhah yang baik, pengarah yang hebat dan mampu membangunkan potensi pelakon.

“Semoga apa yang dinikmati oleh Hairul hari ini mampu membuka mata golongan pelakon lain untuk terus meningkatkan mutu lakonan lebih baik pada masa hadapan,” tambahnya lagi.

The Assistant merupakan terbitan Act 2 Pictures itu mengisahkan tentang seorang pemuda yang merengkuk dalam penjara atas kesalahan yang tidak dilakukannya.

Menariknya, baru sahaja ditayangkan secara rasmi pada 19 Mei lalu, The Assistant sudah pun menyertai Far East Festival Film (FEFF) ke-24 di Udine, Itali, bulan lalu.

Selain itu, The Assistant akan menyertai Neuchatel International Fantastic Film Festival (NIFFF) di Switzerland dan sebuah festival filem di Brussels, Belgium.

“Sebagai rakyat Malaysia dan sama-sama terlibat dalam bidang kreatif, saya bangga dengan apa yang dicapai oleh The Assistant hingga mampu menyertai festival di luar negara dan mengharumkan nama Malaysia.

“Kita berharap lebih banyak filem tempatan yang lain mampu untuk pergi jauh dan terus dibanggakan.

“Ia juga membakar semangat penerbit lain untuk sama-sama menghasilkan produk yang lebih baik,” kata pemilik Jaja Ishak Channel Sdn. Bhd, ini lagi.