PROGRAM lawatan anjuran Lembaga Tabung Haji (TH) ke tempat bersejarah untuk jemaah haji Malaysia dilihat mampu mengukuhkan lagi ketakwaan mereka kepada Allah.

Ustaz Wafa Abdul Jabbar, mutawif yang bertanggungjawab membawa rombongan ziarah luar, berkata rata-rata jemaah yang tiba di Madinah sejak dua hari lepas teruja untuk menziarahi beberapa lokasi bersejarah.

“Kota Suci Madinah mempunyai pelbagai kelebihan dan keistimewaan di samping dapat menghayati perjuangan Rasulullah SAW serta para sahabat dengan rasa takwa dan berusaha bersungguh-sungguh menyebarkan agama Islam ke seluruh dunia, “ katanya kepada pemberita di dataran Masjid Quba, Madinah.

Beliau berkata sebanyak tujuh bas digunakan untuk membawa jemaah ke Masjid Quba yang merupakan masjid pertama didirikan pada tahun pertama penghijrahan Nabi Muhammad dari Makkah.

Jemaah haji juga  dibawa menziarahi kawasan Bukit Uhud dan Makam Syuhada Uhud yang merupakan tapak sejarah mengenai peristiwa kekalahan tentera Islam ketika menentang tentera bani Quraisy.

Jemaah haji Malaysia menunaikan solat sunat di Masjid Quba.

“Tewasnya tentera Islam ketika itu disebabkan keingkaran sebahagian tentera Islam dengan arahan Nabi  Muhammad yang menyaksikan baginda mengalami cedera teruk serta 70 tentera Islam gugur syahid” katanya.

Beliau juga berkata Perang Uhud jelas menunjukkan bahawa tarikan dunia, sikap tamak dan mengingkari perintah Rasul akhirnya hanya membawa kepada kebinasaan.

Pasangan suami isteri Ishak Hasan dan Siti Yulina Baharon pula berkata lawatan ke Bukit Uhud memberi kesedaran kepada mereka mengenai kewibawaan serta kehebatan Nabi Muhammad.

Bagi Hapiz Ab Majid, 50-an, yang pertama kali menjejak kaki ke tanah suci, berkata penerangan mutawif ketika ziarah itu sangat baik dan jelas terutama dalam mengetengahkan kepentingan mematuhi arahan seorang ketua.

Rosni Hassan antara 297 jemaah haji yang berlepas ke Madinah hari ini.

Menerusi program sama, jemaah haji turut dibawa menziarahi Masjid Qiblatain (yang pernah berkiblatkan Baitulmaqdis) dan Masjid Tujuh iaitu tempat berlakunya peperangan Khandaq serta ladang kurma bagi membolehkan mereka membeli buah tangan untuk keluarga apabila pulang ke tanah air kelak.

Seramai 1,309 daripada 14,306 jemaah haji Malaysia selamat tiba ke Madinah dengan kumpulan pertama pada 4 Jun lepas yang dijadualkan bertolak ke Makkah pada 9 Jun bagi melaksanakan ibadat umrah.

SEMENTARA itu,  seramai 297 orang jemaah haji termasuk empat petugas untuk kumpulan KT06B telah bertolak dari Movenpick Hall and Convention Centre (MHCC), Sepang ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada jam 9:20 pagi dan telah berlepas ke tanah suci (Madinah) pada jam 11:30 pagi,dan dijangka sampai pada jam 3 petang waktu Arab Saudi.

Semoga perjalanan para jemaah haji Malaysia dipermudahkan dan selamat sampai.

*Ikuti laporan ibadah haji 1443 oleh Lembaga Tabung Haji melalui media sosial Facebook, Twitter,Instagram dan Tik Tok.