Ismail Sabri Yaakob

KERAJAAN mengambil inisiatif untuk menambah bantuan tunai buat penerima Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) yang terjejas akibat peningkatan kos sara hidup yang semakin tinggi.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, penyediaan bantuan tunai tambahan itu akan diberikan kepada golongan B40 sebanyak RM100 untuk golongan isi rumah dan RM50 untuk golongan bujang.

Jelas beliau, bayaran Fasa 2 BKM melibatkan peruntukan sebanyak RM1.11 bilion dan setiap penerima BKM menerima sehingga RM400 mengikut kategori kelayakan BKM masing-masing.

“Setiap penerima BKM bakal menerima sehingga RM500 mengikut kategori kelayakan BKM masing-masing.

“Bayaran bantuan tunai tambahan yang dibayar bersekali dengan bayaran Fasa 2 BKM melibatkan tambahan peruntukan sebanyak RM630 juta,” katanya.

Baca artikel berkaitan: Subsidi minyak masak peket masih diteruskan – PM

Mengulas lanjut, Perdana Menteri berkata, bayaran itu akan memanfaatkan hampir 8.6 juta penerima merangkumi empat juta isi rumah, 1.2 juta warga emas bujang atau tiada pasangan dan 3.4 juta individu bujang.

Jelas beliau, setiap penerima yang layak akan menerima bayaran secara berperingkat mulai 27 Jun ini melibatkan jumlah peruntukan sebanyak RM1.74 bilion.

“Pembayaran ini juga bagi meringankan beban kewangan golongan B40 terutamanya dalam menyambut Hari Raya Aidiladha tidak lama lagi dan akan disalurkan,” katanya.

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di FacebookTwitterInstagram & Telegram