SALAH seorang anggota Golden Child iaitu TAG bakal kembali membuat aktiviti bersama kumpulan itu selepas berehat akibat masalah penyakit hati.

Terdahulu, TAG telah dimasukkan ke hospital selepas disahkan menghidap penyakit hati yang lemah dan dinasihatkan untuk menerima rawatan dan beristirehat.

Oleh yang demikian, TAG, atau nama sebenarnya Son Youngtaek menghentikan semua aktiviti bersama Golden Child.

Baru-baru ini, agensi kumpulan itu, Woollim Entertainment secara rasminya mengesahkan bahawa kesihatan penyanyi berusia 24 tahun itu bertambah baik dan dia bakal menyertai aktiviti kumpulan itu tidak lama lagi.

Walau bagaimanapun, TAG tidak akan tampil pada aktiviti kumpulan itu di luar negara seperti lawatan ke Amerika Syarikat yang telah bermula pada 24 Jun lalu.

“Hello, ini adalah Woollim Entertainment. Pertama sekali, kami ingin mengucapkan terima kasih kepada semua peminat yang telah bimbang dan menunggu dengan cinta yang tidak berbelah bahagi.

“Kami sedang membuat pengumuman tentang keadaan kesihatan ahli TAG daripada Golden Child dan aktiviti masa depannya. Bulan lalu, kerana kesihatan TAG berubah menjadi lebih teruk, dia dimasukkan ke hospital, di mana dia menjalani pemeriksaan menyeluruh.

“Selaras dengan nasihat doktor bahawa dia memerlukan rawatan dan rehat, dia menghentikan semua aktiviti yang dijadualkan dan memberi tumpuan kepada rawatan dan pemulihannya.

“Sejak itu, kesihatan TAG telah bertambah baik kerana pemeriksaan dan rawatan yang berterusan. Disebabkan oleh kedua-dua pendapat doktornya bahawa dia boleh mempromosikan dan keinginan peribadi TAG untuk meneruskan aktivitinya, dia bercadang untuk kembali mempromosikan dengan Golden Child.

“Memandangkan kami menganggap kesihatan dan keselamatan artis kami adalah keutamaan kami, dia tidak akan mengambil bahagian dalam aktiviti kumpulan di luar negara yang telah dijadualkan, tetapi dengan pengecualian aktiviti mereka di luar negara, dia akan menyertai Golden Child untuk semua aktiviti mereka yang lain dari sekarang.

“Agensi kami akan melakukan yang terbaik untuk memastikan semua artis kami dapat mempromosikan dalam keadaan sihat. Kami meminta anda memberikan banyak kasih sayang dan sokongan kepada TAG Golden Child, yang akan menyambut anda sekali lagi dengan semangat yang ceria. Terima kasih,” katanya dalam sebuah kenyataan, lapor Soompi.

Untuk rekod, Golden Child akan menjelajah 10 bandar di Amerika Syarikat iaitu San Jose, Los Angeles, Denver, Dallas, Minneapolis, Chicago, Nashville, Atlanta, NYC SummerStage dan Philadelphia untuk menjayakan Meet & Live Tour in USA bermula 24 Jun hingga 11 Julai ini.