berdoa jangan pernah jemu

Doa! Doa! Doa! Dimulakan dengan doa dan diakhiri juga dengan doa. Ia adalah bahagian yang paling penting kepada keyakinan, kepercayaan dan cara untuk meraih cinta Allah. Doa menjadikan kita sentiasa mengingati Maha Pencipta dan  semakin hampir dengan-Nya.

Meletakan diri hanya bergantung kepada Allah, meningkatkan kerendahan hati dan membantu menghilangkan kesakitan juga penderitaan.

Doa itu senjata. Mengucapnya tidak perlukan masa yang ditetapkan, tanpa menanti tempat yang sesuai atau keadaan tertentu. Setiap saat sebenarnya kita berdoa walaupun pada pekerjaan yang paling mudah.

“Tidak ada yang dapat menolak takdir selain doa, dan tidak ada yang dapat memanjangkan umur selain kebajikan.” (HR. At-Tirmidzi).

“Dan Tuhan kamu berfirman, “Berdoalah kamu kepada Ku nescaya Aku memperkenankan doa permohonan kamu. Sesungguhnya orang-orang yang sombong takbur daripada beribadat dan berdoa kepada Ku akan masuk neraka Jahanam dalam keadaan hina.” (Al-Mu’min 60)

Itu perintah Allah untuk kita agar sentiasa berdoa dan Dia menjamin bahawa doa itu akan dimakbulkan-Nya. Jadi, ada peluang di tanah suci jangan sisihkan doa daripada hati, rebutlah peluang berdoa di tempat yang mustajab pada hari tersingkapnya hijab antara Maha Pencipta dengan hamba-Nya.

Ibnu Katsir menjelaskan perintah untuk berdoa itu adalah anugerah dan kurniaan Allah. Janji-Nya doa itu akan dimakbulkan adalah pasti. Menurut Qatadah, Kabul Ahbar berkata,

“Diberikan kepada umat ini tiga keutamaan yang tidak diberikan kepada umat sebelumnya kecuali kepada Nabi.

1. Tatkala Allah mengutus seorang nabi, dikatakan kepadanya, “Aku jadikan engkau sebagai saksi atas umatmu.” Sedangkan kepada umat Islam, Allah berfirman, “Dan, Aku jadikan kalian (wahai umat Islam ) sebagai saksi atas umat manusia.”

2. Dikatakan kepada nabi tersebut, “Tidak ada kesempitan bagimu di dalam agama.” Sedangkan kepada umat ini dikatakan, “Dan Dia sekali-kali tidak menjadikan untuk kamu sekalian (wahai umat Islam) kesempitan di dalam agama.” (surah al-Hajj:78).

3. Dikatakan pula kepada Nabi tersebut, “Berdoalah kepada-Ku nescaya akan Aku penuhi doamu itu.” Sedangkan kepada umat ini dikatakan, “Berdoalah (kalian) kepada-Ku nescaya akan Ku perkenankan bagimu sekalian.” (Ibnu Abi Hatim).

Justeru pada hari yang penuh dengan kemuliaan ini iaitu penghulu segala hari dan dalam sepuluh hari awal di bulan Zulhijjah, maka perbanyakkanlah berdoa. Mintalah apa sahaja yang diinginkan dari sebesar-besar perkara hingga yang sekecilnya waima turunkan harga barang atau harga ayam sekalipun. Semuanya mintalah kepada Allah. Jangan pernah jemu dan jangan sesekali memaksa. Insya Allah mana tahu dalam waktu yang panjang ini ada doa-doa dan ada waktu yang Allah makbulkan doanya.

Apa yang penting kita mintalah semua kepada Allah kerana dia pemilik segala apa yang ada di dunia ini. Wallahu a’lam

_________________________________________

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Untuk lebih berita terkini sila layari laman web kami di https://utusantv.com/ atau ikuti media sosial rasmi UtusanTV:

Facebook: https://www.facebook.com/utusantv

Twitter: https://twitter.com/UtusanTV

Instagram: https://www.instagram.com/utusantv/?hl=en

#utusantv #urtv #mastika #saji #wanita #hijabfesyenFacebookTwitterEmailWhatsAppTelegramLinkedInShareFacebookTwitterEmailWhatsAppTelegramLinkedInShare