Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob. GAMBAR: Abd Razak Aid

PENDEKATAN Keluarga Malaysia bermatlamat untuk memastikan tidak ada seorang pun ahli keluarga itu hidup melarat.

Itu penegasan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob ketika berucap dalam Persidangan Perwakilan Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) 2022 hari ini.

Bagi mencapai hasrat itu, Perdana Menteri menggesa MTUC untuk mewujudkan pelan pendidikan lebih holistik, efektif dan komprehensif kepada ahli-ahli kesatuan gabungan di bawahnya serta diperluas kepada golongan pekerja Keluarga Malaysia yang lain.

Sehubungan itu, Perdana Menteri berkata, kerajaan bersetuju menyediakan geran tahunan RM4 juta kepada MTUC untuk melaksanakan program-program kesedaran dan latihan yang signifikan.

“MTUC mewakili 16.5 juta pekerja Keluarga Malaysia dan dianggap sebagai rakan kongsi Kerajaan yang baik.

“Peranan MTUC sangat penting dalam membantu memulihkan ekonomi negara yang kini memasuki Fasa Peralihan Ke Endemik.

“Sebagai badan induk yang memperjuangkan hak dan nasib pekerja, MTUC juga perlu prihatin terhadap keperluan ahli-ahli kesatuan khusus yang tergolong dalam kumpulan B40 dan kelompok miskin tegar,” katanya.

Baca artikel berkaitan: KWSP komited bantu ahli bina simpanan persaraan, tiada peruntukan pengeluaran bencana alam

Mengulas lanjut, Perdana Menteri turut mengumumkan semua syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLIC) perlu melantik wakil MTUC sebagai Ahli Lembaga Pengarah mereka.

Beliau berkata, langkah itu bagi membolehkan suara pekerja diambil kira dalam semua keputusan yang dibuat oleh Lembaga Pengarah.

Tambahnya, wakil pekerja berkenaan juga diharapkan untuk turut memainkan peranan dalam urusan pentadbiran selepas dilantik sebagai Ahli Lembaga Pengarah.

“Golongan pekerja seharusnya sama-sama menjaga kestabilan, perpaduan dan hubungan industri bukan hanya dalam kalangan pekerja tetapi juga Kerajaan dan majikan bagi kejayaan proses pembangunan negara.

“Golongan pekerja adalah tunjang kepada pembangunan negara dan keperluan mereka sentiasa diberi perhatian oleh kerajaan.

“Saranan saya, kekalkanlah hubungan baik antara kesatuan sekerja, majikan dan kerajaan agar dapat terus memacu kemajuan demi kemakmuran negara,” katanya.

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di FacebookTwitterInstagram & Telegram