Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M. Sarvanan.

MALAYSIA bersetuju secara dasar untuk mengintegrasikan sistem dengan Indonesia berhubung pengambilan pekerja asing ke negara ini.

Menteri Sumber Manusia Datuk Seri M. Saravanan berkata langkah itu bagi membolehkan kedua-dua negara mempunyai maklumat mengenai kemasukan pekerja Indonesia ke Malaysia.

“Apabila kita mengadakan perbincangan dengan pihak Indonesia, mereka cadangkan guna One Channel System yang sedia ada di Indonesia…buat masa ini, kita melalui Kementerian Dalam Negeri (KDN) gunakan Sistem Maid Online yang Indonesia berpendapat mereka tiada pengetahuan mengenai pekerja dari Indonesia masuk ke Malaysia.

“Dengan adanya One Channel System mereka akan dapat memantau dan setelah kita berbincang dengan KDN, kita bersetuju dari segi dasar untuk mengintegrasikan sistem sedia ada dengan KDN dan sistem yang dicadangkan oleh Indonesia supaya kedua-dua negara akan ada maklumat,” katanya pada sesi Waktu Pertanyaan Menteri di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau menjawab soalan tambahan Steven Choong Shiau Yoon (PBM-Tebrau) mengenai kesan pembekuan sementara pekerja asing dari Indonesia terhadap sektor-sektor yang memerlukan serta jangka masa bagi menyelesaikan perkara itu.

Baca artikel berkaitan: Siasat ejen luar guna jalan pintas ‘curi’ pekerja asing

Saravanan berkata isu pembekuan sementara pekerja asing dari Indonesia itu dijangka diselesaikan dalam masa terdekat.

Beliau berkata pihaknya sedar industri di negara ini memerlukan pekerja asing dalam kadar segera.

Menjawab soalan tambahan Loke Siew Fook (PH-Seremban) mengenai sama ada terdapat syarat pemansuhan Sistem Maid Online dalam Memorandum Persefahaman Malaysia dan Indonesia, Saravanan berkata tiada sebarang syarat untuk memansuhkan sistem sedia ada.

Saravanan memaklumkan Memorandum Persefahaman Malaysia dan Indonesia mengenai Pengambilan dan Penempatan Pekhidmat Domestik Indonesia telah ditandatangani pada 1 April lepas.

Memorandum persefahaman itu membuka laluan kepada kemasukan pekerja Indonesia untuk sektor-sektor lain yang dibenarkan bagi penggajian pekerja asing termasuk pekhidmat domestik Indonesia.

Namun pada 12 Julai lepas, kerajaan Indonesia mengumumkan penangguhan sementara kemasukan pekerja warga Indonesia ke Malaysia ekoran daripada kekeliruan yang timbul dalam mekanisme pengambilan pekhidmat domestik Indonesia ke negara ini.

Terdahulu, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainudin memaklumkan perbincangan kerajaan dan pihak Indonesia mengenai isu pembekuan pekerja asing dari negara itu sudah dimulakan, semalam.

— BERNAMA

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di FacebookTwitterInstagram & Telegram