kisah Abu bakar as-siddiq

Ketika artikel ini ditulis, percayakah anda apabila saya mengatakan bahawa saya sedang berada di bulan, sambil menikmati keindahan bumi. Mungkin sukar bagi anda untuk mempercayainya. Boleh jadi saya berbohong, atau boleh jadi juga saya berkata benar, kerana anda tidak mengenali siapa saya.  

Hakikatnya amat sukar bagi kita meletakkan satu bentuk kepercayaan kepada seseorang. Apatah lagi kepada orang yang kita tidak pernah temui atau kenal. Namun bagaimana pula jika anda mengenali saya secara peribadi. Adakah anda masih lagi ingin percaya, bahawa saya juga telah berjaya menjejakkan kaki ke bulan sepertimana Neil Amstrong.

Saya percaya, anda juga tidak akan percaya, kerana amat mustahil bagi orang seperti saya dapat menjejakkan kaki ke bulan pada saat ini. Pastinya anggapan yang timbul adalah saya hanya bermimpi. Atau mungkin ada yang akan kata saya sudah gila.

Sekalipun di zaman ini telah wujud kapal angkasa yang boleh membawa saya, namun anggapan anda, itu tetap juga satu perkara yang mustahil. Sedangkan Syeikh Muszaphar perlu melepasi beberapa ujian yang ketat, untuk menjadi rakyat Malaysia pertama ke angkasa lepas, bagaimana pula dengan saya.

Secara dasarnya, meletakkan sepenuh kepercayaan kepada seseorang, dalam perkara yang dianggap mustahil untuk diterima akal, adalah satu perkara yang amat mustahil untuk dilakukan. Apatah lagi apabila menerima kepercayaan itu, tanpa sebarang alasan yang munasabah dengan pemikiran.

Situasi ini sebenarnya yang berlaku kepada penduduk Mekah, pada sekitar 1500 tahun yang lalu. Tika itu mereka telah diperdengarkan dan disuruh untuk menerima satu perkhabaran yang langsung tidak dapat diterima dek akal yang waras.

Mana mungkin seorang manusia biasa, dapat bergerak dari satu tempat, yang mana jarak perjalanannya pergi dan balik memakan masa selama dua bulan. Sebaliknya masa yang dia ambil hanya dengan satu malam.

Mustahil! Memang mustahil. Langsung tidak dapat diterima dengan akal yang waras. Sekiranya di zaman ini, ia memang boleh diterima dengan akal, kerana telah wujudnya kapal terbang seperti Airbus 308 atau jet penumpang.

Tetapi zaman di mana manusia hanya tahu unta, kereta kuda atau kapal laut sahaja sebagai kenderaan, mana mungkin dapat menerima kenyataan seperti ini. Hanya anak-anak kecil atau orang yang gila sahaja dapat percaya kata-kata merapu ini.

Perjalanan dari Mekah menuju ke masjid al-Aqsa mengambil masa selama sebulan, ini menyebabkan ramai tidak percaya kepada Rasulullah s.a.w.

Bukan setakat itu sahaja, tetapi ditambah lagi dengan kenyataan bahawa, dia telah naik ke langit paling atas dengan menunggang seekor binatang ajaib berkaki empat dan bersayap, untuk bertemu dengan tuhannya. Berjumpa dengan utusan-utusan tuhannya yang telah lama meninggal dunia.

Diperlihatkan keadaan manusia melalui amalan-amalan mereka di dunia, serta diberikan satu tugasan yang sangat berat untuk dilaksanakan oleh umatnya.  Sungguh ini adalah satu cerita karut rekaan dan khayalan, bagi memperbodohkan manusia. Secara logiknya di zaman tersebut siapakah yang mahu percaya cerita-cerita seperti ini? Dusta, dusta dan dusta, hanya itu yang berlegar dalam minda mereka.

 “Kita semua sudah diperbodohkan, Muhammad sudah gila, aku tidak pernah mendengar kata-kata dusta yang lebih hebat seperti ini” begitulah kata-kata yang keluar dari mulut-mulut penduduk Mekah. Musuh-musuhnya bersorak dengan pekikan yang lantang, menghambur kebencian dan kecaman kepada Muhammad.

Pengikut-pengikut yang bersama dengannya sebelum ini, mula berasa sangsi dan tertipu. Hati mereka goyah dalam kecelaruan.

“Benarkah apa yang dikatakan Muhammad ini. Mana mungkin dia boleh pergi ke Masjidil Aqsa di Palestin hanya dalam satu malam sahaja. Ah! Ini semua karut” Itu yang bermain-main dalam minda pengikutnya.

Ramai yang meragui berita yang dibawa oleh Muhammad. Ada yang hanya berdiam diri untuk melihat perkembangan seterusnya. Ada yang percaya kepadanya namun jumlahnya begitu sikit, malah ramai pula yang tidak mempercayainya dan kembali kepada agama asal mereka. Mereka rasa terhina, geram dan marah kerana diperlakukan sedemikian rupa.

Berita pembohongan Muhammad telah tersebar dengan cepatnya di kalangan penduduk Mekah. Orang ramai pergi menemui Abu Bakar untuk mengadu dan memberitahu kepadanya, tentang berita yang disampaikan oleh Muhammad. Malah ada di kalangan mereka yang memaki dan mencerca Muhammad dengan kata-kata yang kasar.    

Tersentak Abu Bakar apabila mendengar pengaduan dari orang ramai tentang apa yang dikatakan oleh Muhammad.

“Sungguh kalian ini berdusta, mana mungkin manusia boleh melalui perjalanan sebegitu pantas. Apakah ada kenderaan yang lebih pantas dari kuda yang kita miliki?”

“Benar wahai Abu Bakar, kami tidak berdusta. Jika tuan tidak percaya, sekarang ini dia sedang berada di masjid menceritakan pengalamannya kepada penduduk Mekah.”

Lantas Abu Bakar bergegas bersama-sama penduduk Mekah menuju ke masjid, untuk menemui Muhammad. Kali ini dia ingin mendengar sendiri dari mulut Muhammad apakah benar berita yang disampaikan oleh kaum Musyrikin itu. Sampai di masjid kelihatan Muhammad sedang melukis gambar Baitulmaqdis dan menerangkan tentang keadaan masjid tersebut.

Sungguh terperanjat Abu Bakar, sama sekali dia tidak menduga akan apa yang diberitahukan oleh Muhammad itu. Sebelum ini dia pernah mengunjungi Baitulmaqdis. Oleh itu dia lebih tahu bagaimana bentuk dan keadaan masjid tersebut. Dia diam seketika, menarik nafas dan dengan tenang berkata.

“Wahai sekalian penduduk Mekah, rakan-rakan dan saudara-saudaraku, jika itu kata-kata yang keluar dari mulut Muhammad, maka memang itu adalah satu kebenaran. Dan aku sebagai sahabat yang telah mengenalinya, mengakui dan percaya sepenuh hatiku bahawa Muhammad tidak berdusta.”

Pengakuan ikhlas dan tegas dari Abu Bakar itu telah memeranjatkan hadirin yang hadir. Mereka terdiam dan terkedu seketika. Sungguh mereka tidak menyangka bahawa, Abu Bakar mempercayai apa yang dikatakan oleh Muhammad, tanpa menyanggahnya sedikit pun.

Gelaran as-Siddiq sesuai dengan sifat Abu Bakar yang tetap setia dan percaya kepada Rasulullah s.a.w.

Kepercayaan yang diperlihatkan oleh Abu Bakar itu, menjelaskan lagi keimanannya kepada Muhammad pesuruh Allah. Persoalannya, bagaimana dia memperoleh tenaga dan kekuatan untuk mendorongnya, meyakini dan mempercayainya segala apa yang dikatakan oleh Baginda s.a.w. Sebagaimana yang dikatakan, begitu sukar sebenarnya untuk mempercayai sesuatu yang bertentangan dengan logik akal.

Bayangkan, di zaman tersebut ada yang mendakwa telah berjaya naik ke langit, dan bergerak lebih laju dari seekor kuda. Walaubagaimana sekalipun hujahnya, akan tetap terdetik juga dalam hati, untuk meragui segala yang diperkatakan.

Namun tidak bagi Abu Bakar. Padanya segala apa yang dikatakan oleh Baginda s.a.w. adalah benar dan benar, kerana dia mempercayai Baginda dengan sepenuh hatinya. Ini disebabkan oleh sikap serta sifat yang ada dalam diri Baginda s.a.w. yang ditunjukkan sedari usia remaja lagi. Jika tidak masakan Baginda mendapat gelaran al-Amin iaitu benar pada setiap percakapan. Ya! Dia terlalu mengenali insan bernama Muhammad s.a.w.

Melalui peristiwa Isra’ Mi’raj ini, secara tidak langsung Abu Bakar telah menyandang gelaran as-Siddiq iaitu orang yang selalu membenarkan dan percaya apa yang dikatakan oleh Baginda s.a.w.

Hanya dia sahaja yang dianugerahkan dengan gelaran ini sebagai satu penghormatan yang tertinggi untuknya. Peristiwa yang berlaku ini memperlihatkan kepada kita bahawa, keimanan Abu Bakar itu telah berada pada satu tahap yang tinggi di mana perkataan iman itu sendiri membawa maksud percaya atau membenarkan. Menurut Ali bin Abi Talib r.a.

“Iman itu ucapan dengan lidah, dan kepercayaan yang benar dengan hati, serta perbuatan dengan anggota.”  

Keyakinan dan kepercayaan Abu Bakar itu telah menunjukkan bahawa pemahamannya yang mendalam tentang wahyu, dan risalah yang tidak dapat difahami oleh kebanyakkan manusia. Di sinilah juga Allah telah memperlihatkan kebijakkannya tatkala Rasulullah memilih seorang teman yang dekat.

________________________________________

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Untuk lebih berita terkini sila layari laman web kami di https://utusantv.com/ atau ikuti media sosial rasmi UtusanTV:

Facebook: https://www.facebook.com/utusantv

Twitter: https://twitter.com/UtusanTV

Instagram: https://www.instagram.com/utusantv/?hl=en

#utusantv #urtv #mastika #saji #wanita #hijabfesyenFacebookTwitterEmailWhatsAppTelegramLinkedInShareFacebookTwitterEmailWhatsAppTelegramLinkedInShare