Ibu Pejabat TNB Jalan Bangsar. GAMBAR: Abd Razak Aid

TENAGA Nasional Bhd (TNB) memberi jaminan bekalan elektrik di negara ini adalah berdaya harap dan stabil kerana kejadian gangguan bekalan mampu dipulihkan dalam tempoh segera.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif TNB, Datuk Baharin Din berkata, jaminan itu dapat dibuktikan menerusi kejadian gangguan bekalan di beberapa kawasan di Semenanjung Malaysia tengah hari tadi apabila pemulihan bekalan dapat dilaksanakan dengan pantas hasil kecekapan pasukan teknikal TNB.

Ketua Pegawai Eksekutif TNB, Datuk Ir Baharin Din. GAMBAR: Abd Razak Aid

Selain itu, beliau berkata rangkaian Grid Nasional itu sendiri mempunyai ciri-ciri pintar yang memudahkan kerja pengesanan dan pemulihan bekalan.

“Kami telah dapat menyelesaikan masalah gangguan dalam tempoh wajar, malah ada kawasan yang pulih seawal 20 minit selepas terputus bekalan.

“Pemulihan bekalan dapat dilaksanakan dengan lebih cekap hasil pelaburan secara berterusan TNB memodenkan grid termasuk mendigitalkannya agar rangkaian pembekalannya lebih stabil, fleksibel dan konsisten,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Baca artikel berkaitan: Pencawang Yong Peng rosak punca ibu kota bergelap

TNB memaklumkan gangguan bekalan elektrik yang berlaku di beberapa kawasan di Semenanjung Malaysia sejak 12.39 tengah hari ini berpunca daripada kerosakan satu peralatan di Pencawang Masuk Utama (PMU) Yong Peng North di Yong Peng, Johor.

Merujuk kejadian itu, Baharin berkata kejadian kerosakan PMU itu adalah kes terpencil serta tidak melibatkan sebarang kerosakan dan telah beroperasi sepenuhnya.

“Keupayaan kami memulihkan bekalan hari ini adalah berikutan pelaburan besar dan berterusan TNB bagi menaik taraf sistem dengan sokongan Suruhanjaya Tenaga (ST) dan Kementerian Tenaga dan Sumber Asli,” katanya.

Baharin turut memohon maaf kepada semua pengguna yang terlibat dengan gangguan bekalan itu serta memaklumkan pihaknya akan menjalankan siasatan terperinci bersama ST bagi mengambil langkah pencegahan dan usaha penambahbaikan.

— BERNAMA

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di FacebookTwitterInstagram & Telegram