Pasukan barisan hadapan melintasi pentas tetamu kehormat pada acara perbarisan dan perarakan sempena Sambutan Hari Kebangsaan 2022 di Dataran Merdeka Rabu lalu.

KETERUJAAN Keluarga Malaysia yang berbilang kaum menyaksikan kontinjen barisan hadapan COVID-19 ketika melakukan lintas hormat di hadapan pentas orang kenamaan di Dataran Merdeka terserlah apabila mereka memberi sorakan gemuruh kepada kontinjen itu.

Kontinjen terdiri daripada 84 anggota melibatkan Kementerian Kesihatan, Polis Diraja Malaysia, Angkatan Tentera Malaysia, Angkatan Pertahanan Awam, Jabatan Sukarelawan, Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) dan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) serta Jabatan Bomba Dan Penyelamat. 

Kontinjen yang membawa kebanggaan kepada ‘frontliners’ itu buat julung kalinya diberi penghargaan mengambil bahagian dalam perarakan Hari Kebangsaan 2022. 

Ketua Kontinjen barisan hadapan Khairil Hilmi Mokhtar berkata kontinjen yang diterajui Majlis Keselamatan Negara tersebut menghimpunkan petugas daripada pelbagai agensi yang bertanggungjawab menangani krisis COVID-19 sejak dua tahun lepas.

“Walaupun kontingen ini kecil sahaja, tetapi ia mewakili kelompok besar yang berjasa kepada negara. Kami berterima kasih kepada kerajaan kerana ini kali pertama dalam sejarah 65 tahun ini, kami ada satu kontinjen gabungan menggambarkan Keluarga Malaysia,” katanya kepada Bernama.  

Baca lagi: Pop Meals menampilkan hidangan ‘The Mac-deka Trio’ sempena meraikan sambutan Hari Kemerdekaan ke-65

Menurutnya peluang yang diberikan untuk menyertai perarakan pada sambutan Hari Kebangsaan kali ini adalah petanda jelas keprihatinan dan penghargaan kerajaan dan rakyat Malaysia kepada peranan dan pengorbanan barisan hadapan mendepani pandemik COVID-19.

“Kami berterima kasih sebab sepanjang perjalanan tadi orang ramai, pengunjung bersorak, tepuk tangan. Kami dapat rasa bahawa kerajaan, Keluarga Malaysia menghargai, rakyat pun menghargai. Perasaan itu orang kata, tiada tolok bandingnya,” katanya.  

Beliau turut menzahirkan rasa teruja kerana sambutan Hari Kebangsaan ini diraikan dalam suasana seperti sebelum pandemik COVID-19 susulan negara berada dalam fasa pemulihan pandemik. 

“Mungkin (penyertaan kami) dalam perbarisan kali ini, sekali sahaja. Mungkin tahun depan tiada lagi dah. Perbarisan ini menggambarkan seluruh jentera kerajaan, sebab itu ia istimewa,” kata Khairil. 

— BERNAMA 

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di FacebookTwitterInstagram & Telegram