Sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula hubungan suami isteri. Perbalahan atau timbul perasaan tidak puas hati itu lumrah dalam rumahtangga, namun awas jangan terlebih hadnya.

Rendahkan ego dan mohon maaf dari pasangan biarpun punca perbalahan bukan dari kita. Jangan sampai pasangan menyimpan amarah dan dendam sehingga hilang rasa hormat.

Ikuti perkongsian Firdaus Shakirin bagaimana mewujudkan suasana harmoni dalam rumahtangga.

“Bergaduh dengan pasangan ni, limitnya cukup dengan sehari semalam.

Kalau lebih dari tu, itu EGO.

Bergaduh pagi, petang baik balik…bergaduh petang, malam baik…bergaduh malam, keesokan pagi kena baik…jangan dipanjangkan atau dibiarkan pergaduhan tu sampai berhari-hari.

Tak bercakap, bermasam muka, buat tak tahu antara satu sama lain.

Siapa yang minta maaf dulu, siapa yang mula bercakap dulu, siapa yang dah buat macam biasa balik, maka dia lah yang terbaik sebab dia boleh kawal dan rendahkan ego dia. Siapa yang tunggu orang lain minta maaf, siapa yang tunggu orang lain mula bercakap dulu, maka dia lah yang PALING EGO dalam rumah tu.

Lelaki ada ego, perempuan ada ego.

Kena tahu ego ni kegunaannya untuk apa. Yang lelaki kalau nak dihormati isteri, maka jangan guna ego sebab ego lelaki kebanyakannya akan memakan diri sendiri. Akhlak, perangai, pertuturan, perbuatan, budi bahasa si lelaki tu yang menyebabkan isteri taat dan hormat suami.

Bukan kita kena EGO TINGGI, baru isteri hormat dan taat kepada kita.

Lama-kelamaan isteri akan menyampah, meluat, bosan bila kita asyik menggunakan EGO kita untuk memenangi apa saja perbalahan, pergaduhan dan pertengkaran yang asalnya bermula akibat daripada kesilapan kita sendiri.

Trust me, hubungan yang bahagia, hubungan yang harmoni, pasangan yang gembira, kedua-dua suami dan isteri tolak ego ke tepi. Siapa salah, dia mintak maaf. Siapa yang silap, dialah yang perbetulkan. Siapa yang sedar pasangan dia buat salah dan silap, dialah yang kena bagi teguran dan nasihat. Siapa yang kena tegur dan kena nasihat, dia lah yang kena berlapang dada dan terbuka dengan teguran dan nasihat tersebut.

Simple…😊✌️”

Sumber : Firdaus Shakirin