KETUA Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim sepatutnya melakukan audit terhadap manifesto Pakatan Harapan (PH) terhadap masyarakat India ketika Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14).

Itu penegasan Presiden MIC, Tan Sri Vigneswaran mengulas kenyataan Anwar yang Pakatan Harapan (PH) akan melakukan audit forensik terhadap tiga institusi yang berperanan membangunkan masyarakat India sekiranya mereka menang dalam PRU-15.

“Saya nak memberitahu Anwar, apa yang dia mesti audit adalah janji-janji PH kepada masyarakat India pada PRU-14.

“Kita (BN) juga sudah menyediakan pelan tindakan, tapi mereka tidak pernah melaksanakannya ketika 22 bulan memerintah negara. 

“Jadi, Anwar perlu melakukan audit terhadap perkara-perkara ini dulu,” katanya memetik laporan Malaysiakini.

Baca lagi: Bekas Timbalan Presiden MIC, S. Subramaniam meninggal dunia

Mengulas lanjut, beliau juga mendakwa pentadbiran PH tidak menunaikan janji-janji yang terkandung dalam manifesto khas tersebut ketika mentadbir negara.

Terdahulu, ketika Perhimpunan Bersama Masyarakat India pada 10 September lalu, Anwar yang juga pengerusi PH berkata audit tersebut perlu dilaksanakan kerana masyarakat India di Malaysia berhak mengetahui perkara sebenar di sebalik dakwaan penyelewengan dan salah guna kuasa berkaitan institusi tersebut.

Tiga institusi tersebut adalah syarikat pelaburan Maika Holdings, Institut Pembangunan Pendidikan Maju (MIED) dan Unit Transformasi Masyarakat India Malaysia (Mitra).

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di TikTokFacebookTwitterInstagram & Telegram