sos tiram

Bila memasak, bahan dan rencah menjadi penentu utama keenakan hidangan. Antara bahan paling penting ialah sos tiram. Tahukah anda terdapat pelbagai jenis sos tiram di pasaran dan setiap daripadanya memberikan percikan rasa yang berbeza.

Chef terkenal, Chef Amir berkongsi tip lima jenis sos tiram berbeza. Ikuti penjelasannya.

“Masa saya beli Sos Tiram kat NSK tadi, tiba-tiba ada seorang Auntie India ni tanya saya yang mana satu Sos Tiram untuk vegetarian.

Saya pun tunjukkan lah yang mana satu.

Kemudian dia tanya lagi apa beza Sos Tiram yang lain-lain tu. 

Ehhh… macam kat kelas pulak dia tanya.

Sedang saya terangkan kat dia, datang pulak Mak Cik ni tanya, Sos Tiram brand apa yang paling best.

Aikkk… sah !

Dah boleh buat kelas pasal ni kat NSK.

Ok, Sos Tiram ni ada 5 jenis.

1.   Sos Tiram

–  Kandungan ekstrak tiram lebih dari 10% dan boleh dipanggil Sos Tiram

–  Rasa tiram yang sebenar

–  Jenama Panda Lee Kum Kee

2.  Sos Perisa Tiram

– Kandungan ekstrak tiram kurang 5%, sebab tu tak boleh dipanggil Sos Tiram, hanya berperisa tiram sahaja.

–  Rasa tiram yang ‘mild’

–  Jenama Maggie, Nona, Adabi, Taste-me

3.  Sos Tiram Premium

–  Kandungan ekstrak tiram 40%

–  Rasa tiram yang sangat padu

–  Jenama Premium Lee Kum Kee (ibu dan anak dalam sampan)

4.   Sos Tiram Tiruan Sayuran

–  Tiada langsung ekstrak tiram dan digantikan dengan serbuk cendawan (1%) serta perasa sahaja.

–  Sebab tu sesuai untuk Vegetarian

–  Jenama Sos Berperisa Tiram Sayuran Lee Kum Kee, Taste-Me

5.  Sos Berperisa Tiram Ekonomi

–  Kandungan ekstrak tiram yang sangat sedikit atau tiada langsung, sekadar perasa dan kicap serta pemekat sahaja.

–  Harga sangat murah dan dijual dalam tong 3 atau 5 kg.

–  Jenama Puteri, Emos, HTH

Haaa….dah tahu sekarang nak beli Sos Tiram yang mana ?

Dah kandungannya berbeza, tentu lah harga juga berbeza.

Ikut lah citarasa,  budget dan tujuan masakan masing-masing

Satu lagi, tentu ramai yang akan bertanya tentang status HALAL Sos Tiram ni kan.

Nasihat saya, terlanjur dah baca tentang kandungan atau bahan yang digunakan, tengok lah sekali cop halal dia ya.

Rajinkan sikit membaca tu,  jangan main ambil jer.

Company besar-besar ni, bukan setakat ada sijil HALAL, malah ada HACCP dan ISO lagi. 

Guna lah tanpa was-was walau pun ada tulisan cina kerana ini pasaran mereka.

#bilachefamermembebel

#SosTiram.”

Sumber : Chef Amir