Umat Islam dikejutkan dengan pemergian tokoh ulama terkenal, Prof. Dr. Syeikh Yusuf Abdullah al-Qaradawi yang meninggal dunia di Doha, Qatar dalam usia 96 tahun.

Memetik perkongsian Datuk Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri, allahyarham aktif menulis lebih 120 judul buku sepanjang hayatnya dan dianggap sebagai ulama kontemporari dalam kalangan empat mazhab utama ulama ahli sunnah wal jamaah.

Hujahnya turut dijadikan rujukan ramai ulama seluruh dunia termasuk paling popular di negara ini iaitu Al Halal wal Haram fil Islam yang telah diterjemahkan ke Bahasa Melayu pada 1993.

Ikuti beberapa fakta berkait ulama terkenal yang dikongsikan Nasaie Ismail.

“Beberapa Fakta Berkait Professor Dr Yusuf Al Qaradhawi

1. Lahir di Mesir pada tahun 1926 dalam keluarga yang miskin dan membesar sebagai anak yatim sejak usia 2 tahun selepas kematian bapanya. Namun dalam kesusahan dan serba kekurangan berjaya menghafal 30 juzuk Al Quran ketika berusia 9 tahun dan menjadi pelajar terbaik di seluruh Mesir ketika dibangku sekolah.

2. Menyambung pengajian di peringkat Ijazah, Master dan PhD di Universiti Al Azhar. Tesis PhD beliau yang mengkaji Fiqh Zakat mendapat anugerah tesis cemerlang oleh Universiti Al Azhar. Walaupun baru tamat pengajian di peringkat master, beliau telah dihantar oleh Al Azhar untuk berkhidmat sebagai Pengarah Institut Pengajian Islam di Qatar pada tahun 1962.

3. Beliau mengasaskan Fakulti Pengajian Islam di Qatar University dan menjadi dekan di fakulti tersebut selama 13 tahun (1977-1990). Selain itu beliau pernah berkhidmat di Algeria sebagai Pengerusi  Scientific Council of Islamic University and Higher Education. Di Malaysia, UIA menganugerahkan tokoh akademik antarabangsa kepada Al Qaradhawi serta anugerah yang sama diperolehi oleh Sultan Brunei, Jordan dan King Faisal Saudi.

4. Al Qaradhawi menulis 120 buah buku akademik sepanjang hayatnya. Di antara yang masyhur dan menjadi rujukan dunia ialah Fiqh Zakat, Fiqh Jihad, Fiqh Kenegaraan, Fiqh Kesederhanaan dan Halal Haram dalam Islam. Rancangan televisyen beliau di TV Al Jazeera berkait Syariah dan Kehidupan ditonton oleh 40 hingga 60 juta orang di seluruh dunia.

5. Di peringkat antarabangsa pula, beliau mengasaskan Kesatuan Ulama-Ulama Islam Se-dunia dan menjadi pengerusinya selama 14 tahun. Beliau juga menubuhkan Majlis Fatwa Eropah pada tahun 1997 yang berjasa besar dalam mengeluarkan fatwa-fatwa sebagai panduan kepada minoriti Muslim yang berada di benua tersebut.

6. Ketika remajanya, beliau pernah mengikuti siri-siri syarahan pengasas pertubuhan Ikhwanul Muslimin Syed Hasan Al Banna. Penglibatan beliau dengan gerakan tersebut menyebabkan beliau pernah di penjara di usia mudanya sebanyak 4 kali iaitu sekali di zaman Raja Farouk dan 3 kali di bawah pentadbiran Presiden Jamal Abdul Naser.

7. Pengaruh beliau yang besar dan mengancam pemerintah diktator Mesir menyebabkan beliau tidak dibenarkan untuk pulang ke Mesir selama hampir 50 tahun sehinggalah Hosni Mubarak digulingkan dalam revolusi Arab Spring pada tahun 2011. Hanya beberapa hari selepas kejayaan revolusi tersebut, Qaradhawi pulang ke Mesir buat kali pertamanya dan memberi ucapan di hadapan jutaan rakyat Mesir yang masih berhimpun di Dataran Tahrir. Ia menjadi detik bersejarah apabila solat jumaat terbesar di dataran tersebut yang beliau imamkan turut dihadiri oleh ribuan penganut agama Kristian yang berkhidmat membantu menjaga keselamatan orang Islam yang bersolat.

8. Apabila kerajaan demokratik Morsi digulingkan oleh tentera pada tahun 2013, Qaradhawi kembali disenaraikan sebagai pengganas oleh kerajaan tentera Mesir. Malah nama beliau dihantar kepada Interpol untuk ditangkap bagi dibicarakan atas tuduhan yang tidak wujud. Kes beliau dibicarakan di mahkamah tentera Mesir tanpa kehadiran beliau dan Mesir menjatuhkan hukuman mati pada tahun 2015 terhadap Al Qaradhawi.

9. Malah anak perempuan beliau Ula Qaradhawi dan menantunya telah ditangkap oleh pihak Mesir pada tahun 2017 dan dipenjarakan walaupun tidak ada sebarang keputusan mahkamah dibuat. Namun selepas 4 tahun di penjara, Ula telah dibebaskan selepas pendakwa gagal membuktikan sebarang pertuduhan terhadap beliau.

10. Pada tahun 2017, Arab Saudi pula menyenaraikan Qaradhawi sebagai pengganas. Beliau tidak dibenarkan memasuki Saudi untuk menunaikan umrah dan haji serta namanya sekali lagi dihantar ke Interpol sebagai individu dikehendaki. Dalam tuntutan 4 negara yang diketuai oleh Saudi, UAE, Mesir dan Bahrain ketika mengenakan sekatan terhadap Qatar, keempat empat negara menuntut Qatar menghalau keluar Qaradhawi dari negara tersebut. Namun ia tidak diterima oleh Qatar.

11. Semalam Professor Dr Yusuf Al Qaradhawi telah meninggal dunia buat selama-lamanya di usia 96 tahun. Walaupun dimusuhi oleh beberapa negara, tetapi beliau pergi meninggalkan jutaan anak murid yang belajar secara langsung dengan beliau, atau menjadi penonton di rancangan TV beliau. Walaupun jasadnya sudah tidak ada, khazanah ilmu beliau berupa lebih 100 kitab-kitab kekal akan menjadi rujukan zaman berzaman.

12. Pengajaran bermakna untuk kita ialah, siapapun asalnya kita walaupun daripada keluarga yang miskin tidak menjadi halangan untuk berjaya dengan cemerlang dalam kehidupan. Qaradhawi telah buktikan sebagai anak yatim dari keluarga miskin, beliau telah menjadi tokoh akademik dunia sehingga pernah disenaraikan oleh Majalah Foreign Policy sebagai Top 20 tokoh akademik paling berpengaruh di dunia.

13. Keduanya, keilmuan dan keberanian dalam mengangkat kebenaran tidak boleh dipisahkan. Qaradhawi memilih untuk berkata benar terhadap pemerintah sehingga beliau dimusuhi, dipenjarakan, dihalau keluar dari tanah air sendiri, malah dihukum bunuh. Namun, disebabkan ‘keberanian’ mengangkat kebenaran itulah menyebabkan pengaruhnya, ilmunya dan kitab-kitabnya menjadi rujukan dan ikutan kepada jutaan manusia.

14. Ia pengajaran cukup bermakna untuk kita. Sama-samalah kita doakan setinggi keampunan buat beliau serta ditempatkan bersama hamba hamba yang soleh.”

Sumber : Nasaie Ismail