Seramai 14 pelajar dan seorang guru Sekolah Kebangsaan (SK) Seri Kulim di Taman Berlian dekat Kulim, dihantar ke hospital selepas mengalami gejala kegatalan akibat tumpahan merkuri.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Kulim Penolong Penguasa Bomba Hamizul Azwan Hamdan, berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan berhubung kejadian daripada pihak sekolah pada pukul 11.20 pagi.

“Seramai 11 anggota daripada BBP Kulim telah dikerahkan ke lokasi kejadian dan mendapati berlaku tumpahan merkuri di lantai bilik makmal sekolah itu.

“Akibat tumpahan itu, seramai lima pelajar lelaki dan sembilan pelajar perempuan berusia 11 tahun serta seorang guru wanita berumur 36 tahun, mengalami kegatalan di bahagian muka dan tangan,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Baca artikel : Tip ketahui produk kosmetik mengandungi merkuri atau tidak

Beliau berkata tumpahan merkuri berkenaan tidak terkena secara langsung pada kesemua mangsa, tetapi mereka dihantar ke Hospital Kulim untuk rawatan lanjut akibat gejala kegatalan yang dialami.

“Kerja-kerja pembersihan telah dijalankan di kawasan yang terjejas dan operasi telah ditamatkan sepenuhnya pada pukul 12.40 tengah hari,” katanya.

— BERNAMA

Tuesday , 15 November 2022

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di TikTokFacebookTwitterInstagram & Telegram