Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah. GAMBAR: Jabatan Penerangan

YANG di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah menitahkan satu Perbincangan Khas Raja-Raja Melayu pada esok (Khamis).

Datuk Pengelola Bijaya Diraja, Datuk Seri Ahmad Fadil Shamsuddin berkata, perbincangan khas tersebut bertujuan untuk Seri Paduka Baginda mendapatkan pandangan Raja-Raja Melayu bagi membuat keputusan demi kepentingan dan kesejahteraan negara dan rakyat.

Jelas Ahmad Fadil, inisiatif itu adalah proses lanjutan susulan daripada sesi-sesi menghadap hari ini antara pemimpin kanan Barisan Nasional (BN) dengan Yang di-Pertuan Agong.

“Adalah dimaklumkan Yang di-Pertuan Agong telah berkenan menerima menghadap wakil-wakil BN dan Gabungan Parti Sarawak secara berasingan di Istana Negara, pada pagi hari ini.

“Sesi-sesi menghadap itu adalah lanjutan daripada sesi menghadap ketua- ketua gabungan Pakatan Harapan (PH) dan Perikatan Nasional (PN) secara berasingan bermula pada jam 4.30 petang semalam (22 November 2022).

“Sesi menghadap ketua-ketua gabungan adalah susulan daripada hasil pengesahan calon-calon Perdana Menteri yang telah dimaklumkan oleh ketua parti-parti dan ketua gabungan parti-parti politik kepada Istana Negara semalam (22 November 2022) didapati bahawa tiada ahli Dewan Rakyat yang mendapat kepercayaan majoriti mudah untuk dilantik sebagai Perdana Menteri ke-10.

“Adalah dimaklumkan bahawa proses yang tersebut di atas adalah selaras dengan Perkara 43(2) (a) Perlembagaan Persekutuan dan bertujuan supaya Seri Paduka dapat membuat keputusan bagi melantik seorang ahli Dewan Rakyat yang pada hemat Baginda mungkin mendapat kepercayaan majoriti ahli Dewan Rakyat sebagai Perdana Menteri.

“Proses selanjutnya susulan daripada sesi-sesi menghadap hari ini, Seri Paduka Baginda telah menitah perkenan untuk Istana Negara menganjurkan satu Perbincangan Khas Raja-Raja Melayu di Istana Negara esok, Khamis, 24 November 2022.

“Perbincangan Khas Raja-Raja Melayu in adalah bertujuan untuk Seri Paduka Baginda mendapatkan pandangan Duli-duli Yang Maha Mulia Raja-Raja Melayu bagi Baginda membuat keputusan demi kepentingan dan kesejahteraan negara dan rakyat,” katanya dalam kenyataan.

Baca lagi: Tindakan Ahmad Zahid berunding dengan PH tak sah

Mengulas lanjut, Ahmad Fadil berkata,  Seri Paduka Baginda menyeru agar seluruh rakyat dan semua pihak untuk terus beristiqomah dan bertenang sehingga proses untuk membentuk kerajaan baharu selesai. 

Jelas beliau, rakyat telahpun membuat keputusan untuk memilih wakil mereka dan kini terserah kepada Wakil Rakyat untuk mencari penyelesaian bagi mengurai kemelut yang membelenggu rakyat jelata.

“Sesungguhnya, masa depan negara tumpahnya darah kita adalah terlalu berharga dan wajar kita rencanakan dengan penuh cermat serta teliti.

“Seri Paduka Baginda mengajak seluruh rakyat untuk bersama mendoakan kesejahteraan negara yang tercinta ini,” katanya.

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di TikTokFacebookTwitterInstagram & Telegram