Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi GAMBAR: Abd Razak Aid

PERSOALAN tentang siapa calon Timbalan Perdana Menteri dari Barisan Nasional (BN) perlu dibuat berdasarkan hierarki parti.

Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO, Datuk Mohd Razlan Rafii berkata, jika berdasarkan kriteria tersebut, Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi adalah calonnya.

Bagaimanapun, beliau menegaskan, apa pun keputusan kelak ia perlu mendapat persetujuan sebulat suara daripada pimpinan tertinggi parti.

“Kita serah kepada parti, jika ikut hierarki parti, Presiden akan jadi TPM. Semua pihak harus tenang dan kembali kepada hierarki dan keputusan parti,” katanya seperti dilapor Berita Harian, hari ini.

Baca artikel lain: PN bijak buat keputusan jadi pembangkang, akan dapat perhatian rakyat – Penganalisis politik

Sebelum ini, nama Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan disebut-sebut sebagai pemimpin paling sesuai diangkat menjadi Timbalan Perdana Menteri dalam Kerajaan Perpaduan yang dipimpin Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Antara yang menyebut Mohamad yang juga dikenali sebagai ‘Tok Mat’ paling sesuai menjawat kedudukan itu ialah Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Aminuddin Harun.

Turut berpandangan sama ialah EXCO Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia, Datuk Muhamad Muqharabbin Moktarrudin yang menyifatkan Ahli Parlimen Rembau itu layak atas kredibilitinya, apatah lagi pemimpin berkenaan diterima baik rakyat dan parti.

Pada masa sama, Mohd Razlan berkata, pihaknya yakin Anwar yang juga Pengerusi Pakatan Harapan (PH) akan berbincang dan merujuk kepada pimpinan parti komponen dalam Kerajaan Perpaduan bagi tujuan berkenaan.

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di TikTokFacebookTwitterInstagram & Telegram