SEORANG lelaki warga emas meninggal dunia dipercayai akibat disengat tebuan di Taman Bulatan Miri dekat Miri, Sarawak hari ini. FOTO MEDIA SOSIAL

SEORANG lelaki warga emas meninggal dunia dipercayai akibat disengat tebuan di Taman Bulatan Miri dekat Miri, Sarawak hari ini.

Jurucakap Pusat Gerakan Operasi Bomba Sarawak memaklumkan mangsa dikenali sebagai Chin Tet Min @ Chin Tet Bui, 72.

Beliau berkata panggilan mengenai penemuan warga emas itu diterima pada 2.57 petang dan satu pasukan dari Balai Bomba Dan Penyelamat Miri Sentral digerakkan ke lokasi kejadian.

“Komander Operasi melaporkan terdapat seorang lelaki warga emas ditemukan dalam keadaan terbaring serta tidak sedarkan diri dikerumuni serangga itu yang masih berterbangan sekitar tubuh mangsa.

“Pihak bomba telah menjumpai satu sarang tebuan di atas sebatang pokok dengan anggaran ketinggian 70 kaki dari tanah,” menurutnya dalam kenyataan hari ini.

Katanya pihak bomba kemudian mengalihkan Chin menggunakan baju khas pelindung dan pegawai perubatan Kementerian Kesihatan di lokasi mengesahkan mangsa yang tidak sedarkan diri itu sudah meninggal dunia. – BERNAMA