Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan

KEPEMIMPINAN UMNO sekarang perlu diberi peluang sekali lagi untuk memulihkan parti itu, selepas tewas dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) serta bagi meneroka dinamik politik baru bersama Kerajaan Perpaduan diterajui Pakatan Harapan (PH).

Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, fokus utama UMNO kini adalah untuk memastikan parti itu bersedia untuk menghadapi saingan dalam enam Pilihan Raya Negeri (PRN) dan juga Pilihan Raya Umum ke-16 (PRU-16) selepas ini.

“Saya mohon kepada ahli UMNO bagi parti, peluang untuk menerokai dinamik politik semasa untuk kita pastikan survival (kelangsungan) parti jadi keutamaan. Supaya apa yang dilakukan pucuk pimpinan parti hanya semata-mata untuk memastikan kita mulakan langkah menghadapi PRU-16.

“Beri peluang. Kita kalah (PRU) bukan menang. Kita masih diberikan ruang untuk dapat bersama dalam kerajaan sebab parti yang menang tak menang banyak kerusi. Jadi (mereka) bagi kami peluang. Parti lain dalam negara sudah pernah duduk bersama (dengan PH) dan kita lihat bagaimana.

“Walaupun masuk (bersama PH), kita bukan bergabung. Kita bersama untuk menguruskan negara. Kita diberi mandat untuk duduk dalam kerajaan. Kita akan sedaya upaya pertingkatkan prestasi, terutama menteri daripada UMNO,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucapan penggulungan Perhimpunan Agung UMNO (PAU) 2022 di Dewan Merdeka Pusat Dagangan Dunia (WTC) Kuala Lumpur hari ini.

Mohamad berkata, pemimpin UMNO kini memikul satu tanggungjawab besar untuk memulihkan keyakinan rakyat, khususnya ahli UMNO terhadap parti itu dan usaha ini mesti dilakukan secara bersama semua pemimpin termasuk di akar umbi.

BERITA BERKAITAN UMNO akan sertai PRN bersama ‘kerajaan perpaduan’ dengan gagah – Zahid

“Di atas bahu saya, terpikul satu tanggungjawab. Kita tahu, kawasan yang dulu sebagai ‘fix deposit’ (simpanan tetap) dalam PRU-14, tetapi ia sudah musnah (dalam PRU15).

“Jadi ini tanggungjawab saya. Sakit berpunca, mati bersebab. Apa puncanya, apa sebabnya. Kawasan yang ada kem tentera akan saya lawati. Baliklah ke kawasan kita, bina semula tembok kita yang pecah.

“Mari kita pungut batu bata yang bersepah, untuk kita bina semula benteng UMNO, benteng baharu untuk kita dalam PRU16,” katanya.

Sistem ‘blasting’

Sementara itu, Mohamad berkata, UMNO akan memanfaatkan sepenuhnya sistem ‘blasting’ bagi menghantar ‘elektronik handbill’ kepada semua pengundi.

“Kita akan menghadapi enam PRN. Selaku pengarah pilihan raya, saya akan bersama rakan-rakan dan mesyuarat MKT baru-baru ini, Presiden sudah lantik Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican untuk membantu pengurus operasi ‘war room’ dan bilik gerakan.

“Saya sudah berbincang sepintas lalu, bagaimana cara untuk kita mengurus dengan lebih baik lagi dalam menghadapi beberapa isu yang timbul. Apa yang penting, kita tidak ada nombor telefon.

“Walaupun kita mohon (nombor telefon) tapi tak dapat. Kita ada sistem ‘blasting’ atau eletronik ‘handbill’, jadi kita berharap lepas ini kita dapat nombor terbabit dan ini akan membolehkan jentera kita untuk kurangkan kerja, tapi dapat menembusi setiap pengundi dalam kawasan masing-masing,” katanya.

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di TikTokFacebookTwitterInstagram & Telegram