EMPAT rakan termasuk sepasang suami isteri dituduh secara bersama di Mahkamah Majistret hari ini atas dua pertuduhan mengedar 99.26 kilogram (kg) dadah jenis Methamphetamine dan 3, 4-Methylenedioxymethamphetamine (MDMA).

Mohd Nor Fadzli Kamarudin, 38, Mohd Najib Jaafar, 44, serta pasangan suami isteri Muzairi Mustapa, 44, dan Rozita Ab Wahab, 41, menggangguk faham sejurus pertuduhan dibacakan.

Bagi pertuduhan pertama, mereka dituduh mengedar dadah berbahaya jenis Methamphetamine seberat 82.64 kg di sebuah rumah di Jalan Serkam, Taman Serkam Jaya, Merlimau di sini pada pukul 3 petang, 4 Januari lepas.

Bagi pertuduhan kedua pula, mereka didakwa mengedar dadah jenis 3, 4-Methylenedioxymethamphetamine (MDMA) seberat 16.62 kg pada tempat, masa dan tarikh yang sama.

Baca artikel lain: MCMC lancar [email protected] galak budaya bayar tanpa tunai dalam masyarakat luar bandar

Bagaimanapun tiada sebarang pengakuan direkodkan daripada keempat-empat tertuduh.

Pertuduhan mengikut Seksyen 39B(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 39B(2) akta sama yang membawa hukuman gantung sampai mati jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dikendalikan Pegawai Pendakwa Insp Izuddin Said dan peguam Salim Bashir mewakili Mohd Nor Fadzli manakala tiga lagi tertuduh tidak diwakili peguam.

Majistret Tan Chai Wei menetapkan 14 Mac bagi sebutan semula kes.

— BERNAMA

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di TikTokFacebookTwitterInstagram & Telegram