Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Mohd Shuhaily Mohd Zain GAMBAR: Abd Razak Aid

Polis menahan empat lelaki warga asing kerana terlibat dalam pergaduhan sehingga menyebabkan dua daripada mereka cedera parah di sebuah rumah di Taman Chai Leng, Perai awal pagi semalam.

Ketua Polis Pulau Pinang Datuk Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata siasatan mendapati kejadian berlaku pada 3.25 pagi akibat perselisihan faham ketika kesemua yang berusia 23 hingga 27 tahun itu dalam keadaan mabuk.

“Dua yang cedera parah di bahagian muka dan tangan akibat ditikam dengan pisau dirawat di Hospital Seberang Jaya.

“Polis turut merampas sebilah pisau lipat dianggar berukuran 15 sentimeter yang disyaki digunakan dalam pergaduhan tersebut,” katanya pada sidang akhbar hari ini.

Baca artikel : Polis buru individu gaduh di Siburan

Beliau berkata kesemua pekerja kilang itu direman hingga Rabu ini bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 324 Kanun Keseksaan.

Dalam kes lain, Mohd Shuhaily berkata pihaknya menahan seorang lelaki warga asing kerana disyaki memukul rakannya senegaranya dengan menggunakan botol kaca dalam pergaduhan di sebuah rumah flat di Sungai Nibong di sini, pada 10.23 malam, Sabtu lepas.

Beliau berkata kedua-duanya yang berusia 24 tahun dan bekerja sebagai tukang cuci di sebuah medan selera di Bayan Lepas dekat sini pada mulanya minum minuman keras bersama-sama sebelum mabuk lalu bergaduh.

“Mangsa cedera di bahagian kening akibat dipukul oleh suspek yang juga rakan serumahnya. Suspek direman hingga esok bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 324 Kanun Keseksaan,” katanya.

Mengenai Op Selamat 19 sempena Tahun Baharu Cina yang dilancarkan sejak 18 Jan lepas, Mohd Shuhaily berkata sebanyak 717 kemalangan direkodkan di negeri ini setakat semalam dan ia menunjukkan peningkatan sebanyak 16 peratus atau 117 kes berbanding tahun lepas.

“Kemalangan maut menunjukkan penurunan dengan lima kes berbanding sembilan kes pada tahun lepas manakala jumlah kematian juga menunjukkan penurunan iaitu lima berbanding sembilan pada 2022,” katanya menambah sebanyak 1.5 juta kenderaan telah direkodkan masuk ke Pulau Pinang sejak Op Selamat 19 dilancarkan.

— BERNAMA

Monday , 23 January 2023

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di TikTokFacebookTwitterInstagram & Telegram