HARGA sayuran yang meningkat menjejaskan kehidupan rakyat berpendapatan rendah. - GAMBAR: Abd Razak Aid

ISU kenaikan harga makanan mentah terus menjadi isu hangat. Ketika kerajaan menyatakan harga makanan mentah seperti telur, ayam, daging dan sebagainya semakin stabil, harga barangan mentah lain juga terus meningkat.

Terbaharu adalah harga sayuran yang dikatakan meningkat dengan drastik sejak sebulan lalu.

Sehubungan itu, Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDNKSH) dan Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) mengambil langkah segera bagi menurunkan harga sayuran yang meningkat sehingga 160 peratus sejak sebulan lalu.

Presidennya, Mohideen Abdul Kader berkata, CAP juga menerima aduan daripada peruncit yang mendakwa bahawa pengedar dan pemborong turut memberi amaran bahawa harga sayur dijangka akan meningkat beberapa minggu akan datang.

“Harga bendi dan kacang panjang yang sebelum ini hanya RM6 sekilogram, masing-masing meningkat sebanyak RM16 dan RM12 manakala tomato (RM4.50 sekilogram), kacang (RM6 sekilogram) dan terung RM7 sekilogram kini masing-masing berharga antara RM10 hingga RM12 sekilogram,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Menurut Mohideen lagi, kenaikan harga barang perlu ditangani segera kerana ia akan memberi kesan terhadap golongan berpendapatan rendah.

“Golongan ini akan terjejas teruk akibat kenaikan harga barangan dan tindakan tegas terhadap peniaga yang menaikkan harga secara berlebihan serta melanggar Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatutan 2011 perlu diambil.

“CAP sudah berulang kali menggesa supaya FAMA mengawal pemasaran dan pengedaran sayur-sayuran di negara ini bagi menghapuskan pencatutan orang tengah tetapi gesaan kami tidak didengari,” katanya lagi.

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di TikTokFacebookTwitterInstagram & Telegram