durian
ANGGOTA PGA ditempatkan di kawasan dusun durian haram di Raub, Pahang ketika operasi menebang dijalankan.GAMBAR FAIL

PERIKATAN Nasional (PN) Pahang menggesa kerajaan negeri tidak tunduk dengan tuntutan mana-mana pihak termasuk daripada rakan dalam Kerajaan Perpaduan berkaitan isu pencerobohan tanah kerajaan oleh pekebun Musang King di Raub.

Menurut Timbalan Pengerusi PN Pahang, Rosli Abdul Jabar, PN Pahang mengikuti perkembangan isu berkenaan dan mahu kerajaan negeri bertegas mengenai perkara itu.

“Baru-baru ini, Ahli Parlimen Raub, Chow Yu Hui secara terbuka menuntut supaya Menteri Besar, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail melihat semula terma pajakan tanah (land leasing) ladang durian yang dianugerahkan kepada anak syarikat kerajaan negeri.

“Satu pertemuan dilaporkan akan diadakan antara Menteri Besar dan pekebun terbabit,” katanya dalam sidang media di Pejabat PN Pahang, di Kuantan, hari ini.

Rosli berkata, perkara itu dibangkitkan semula selepas pembentukan Majlis Penasihat Kerajaan Campuran Pahang sekali gus menunjukkan ada usaha pihak tertentu untuk meraih kepentingan dalam kerajaan hari ini.

“Oleh itu, kita menggesa supaya kerajaan negeri tidak tunduk kepada desakan tersebut berikutan Mahkamah Tinggi Kuantan sudah menolak permohonan 204 pekebun untuk menetepikan notis pengosongan tanah oleh pihak pentadbir tanah negeri, tiga tahun lalu.

“Berdasarkan rekod, terdapat 4,400 hektar tanah yang diusahakan sebagai ladang durian di Raub adalah berstatus haram dan diusahakan tanpa sebarang kebenaran bertulis daripada kerajaan negeri.

“Hal ini sudah tentu mendatangkan impak kerugian hasil tanah bernilai puluhan juta ringgit kepada negeri ini, justeru, PN Pahang menyokong supaya hasil ekonomi daripada industri durian dipulangkan semula kepada kerajaan negeri melalui anak syarikat kerajaan negeri,” katanya, lapor Berita Harian.

Rosli juga berkata, kerajaan negeri tidak perlu takut dengan gesaan dan ugutan pihak tertentu walaupun rakan dalam Kerajaan Perpaduan kerana isu pencerobohan tanah adalah tindakan yang mencabul kedaulatan negeri dan rakyat secara umum.

“Penceroboh perlu dikenakan tindakan yang sewajarnya seperti mana yang dikenakan kepada pihak lain yang melakukan kesalahan sama.

“Penyelesaian yang adil hendaklah diusahakan oleh kerajaan negeri dalam menangani semuaisu pencerobohan tanah mengikut lunas dan batas undang-undang.

“Isu ini akan menjadi antara isu yang akan dibangkitkan PN dalam Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) yang akan berlangsung Mac ini,” katanya.