Ketua Pesuruhjaya SPRM Tan Sri Azam Baki - GAMBAR: Abd Razak Aid

SUMBANGAN kepada individu atau parti politik yang bukan sebahagian daripada mana-mana gabungan pemerintah tidak akan dianggap rasuah, kata Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Azam Baki.

Menjawab dakwaan Presiden Bersatu Tan Sri Muhyiddin Yassin yang menganggap siasatan rasuah terhadap partinya sebagai berat sebelah, Azam berkata SPRM menjalankan siasatan secara telus.

“Apabila individu atau parti politik yang tidak berkuasa, atau tidak mempunyai kuasa untuk menggunakan pengaruh untuk kepentingan diri, menerima sumbangan, ia tidak diklasifikasikan sebagai rasuah,” kata Azam menurut laporan NST.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan Kursus Latihan Asas Pegawai SPRM di Johor Bahru, hari ini.

Muhyiddin sebelum ini mencabar SPRM untuk menyiasat dana yang disalurkan kepada parti politik lain, termasuk Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim daripada Pakatan Harapan (PH) dan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi (Barisan Nasional/UMNO).

Sebelum pembentukan kerajaan baharu selepas Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15), kerajaan ketika itu dipimpin Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, di mana BN dan UMNO adalah sebahagian daripada kerajaan.

Mengulas lanjut, Azam mendakwa SPRM akan menyiasat semua laporan secara telus dan tanpa berat sebelah.

Beliau berkata, SPRM perlu menentukan unsur rasuah sebelum membuka kertas siasatan ke atas parti politik.

“Kami menjalankan siasatan berdasarkan unsur rasuah dan salah guna kuasa apabila laporan dibuat. Tiada individu atau parti politik berada di atas undang-undang.

“Terutamanya dalam kes rasuah, apabila pihak berkuasa menyalahgunakan kuasa mereka untuk kepentingan diri sendiri atau kepentingan orang lain, SPRM akan menjalankan siasatan apabila memastikan unsur rasuah ada dalam aduan atau laporan.“