DUA gol dijaringkan Akmal Zahir dan satu daripada Manuel Hidalgo dalam perlawanan Kedah-Kuching City, malam tadi. - Gambar KDA FC

KEMENANGAN yang dicatatkan Kedah Darul Aman FC (KDA FC) menentang Kuching City FC dalam aksi Liga Super pada Jumaat disifatkan sebagai tonik terbaik buat pemain sebelum berehat hampir dua minggu sempena Ramadan.

Ketua jurulatih Sang Kenari, Nafuzi Zain berkata, kemenangan itu yang meletakkan pasukannya di tangga ketiga liga dengan 12 mata juga mampu meningkatkan kembali moral pasukan yang sebelum ini mengalami kekalahan berdepan PDRM FC selain disingkirkan daripada saingan Piala FA di tangan Penang FC.

“Alhamdulillah, tiga mata penting sebelum kita berehat dua minggu sempena Ramadan, kemenangan malam ini ialah tonik terbaik untuk kita dan dua minggu berehat dapatlah pulih balik bagi mana-mana pemain cedera.

“Saya rasa daripada lima perlawanan kita kutip 12 mata, ia satu pencapaian terbaik pada awal musim dengan pemain baru dibentuk, saya rasa bersyukurlah,” katanya selepas tamat perlawanan di Stadium Darul Aman, Kedah pada Jumaat.

Dalam perlawanan yang dihadiri lebih 7,000 penyokong itu, pasukan tuan rumah meraih tiga mata selepas menewaskan Kuching City 3-0 menerusi dua gol daripada Akmal Zahir dan satu daripada Manuel Hidalgo.

Bagaimanapun, Nafuzi juga mengingatkan anak-anak buahnya agar terus bekerja keras dan mengekalkan momentum serta prestasi terbaik untuk mengharungi saingan yang dijangka makin mencabar selepas ini.

Katanya, misi juga adalah untuk memperkemas benteng pertahanan dan beberapa posisi pemain agar tidak terus membuat kesilapan yang akhirnya gagal mendapat mata penuh perlawanan.

Sementara itu, ketua jurulatih Kuching City, Irfan Bakti Abd Salim bercadang mengadakan perbincangan dengan pihak pengurusan untuk penambahbaikan pasukan yang kini mengalami kekalahan keempat berturut-turut.

“Ini kekalahan empat kali berturut-turut rekod sejarah saya menjadi jurulatih, empat perlawanan berturut-turut ini tak ada (sepanjang jadi jurulatih) rasanya, kami pasukan baharu itu satu yang saya boleh beritahu,” katanya. — Bernama

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di TikTokFacebookTwitterInstagram & Telegram