Dua lelaki didakwa atas pertuduhan mendatangkan kecederaan terhadap dua pekerja sebuah restoran di Cyberjaya minggu lalu ketika dihadapkan ke Mahkamah Majistret Sepang, hari ini. GAMBAR: Abd Razak Aid

DUA sekawan didakwa di Mahkamah Majistret Sepang hari ini atas pertuduhan mencederakan pekerja restoran mamak yang tular di media sosial sejak Khamis lalu.

Kedua-dua tertuduh, Elangovan Muniandy, 51, dan Vengateswaran Malaisamy, 51, mengaku tidak bersalah atas tiga pertuduhan yang dibacakan di hadapan Majistret Ayuni Izzaty Sulaiman, pagi ini.

Mengikut pertuduhan pertama, kedua-dua tertuduh didakwa dengan sengaja telah mendatangkan kecederaan terhadap mangsa, yang boleh dihukum mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan yang dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan.

Bagi perbuatan itu, kedua-dua tertuduh boleh dipenjara sehingga setahun atau denda RM2,000 atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Bagi pertuduhan kedua, kedua-dua tertuduh didakwa secara bersama mengeluarkan perkataan lucah dengan maksud menganggu kesantunan terhadap mangsa yang mana boleh dihukum dibawah Seksyen 509 Kanun Keseksaan dan dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan.

Sabit kesalahan boleh dipenjara sehingga lima tahun atau denda, atau kedua-duanya sekali.

Manakala bagi pertuduhan ketiga, kedua-dua tertuduh didakwa secara bersama melakukan khianat dengan membaling pinggan milik restoran berkenaan.

Perbuatan itu didakwa dibawah Seksyen 427 Kanun Keseksaan dan dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan.

Pertuduhan itu memperuntukkan hukuman penjara tidak kurang daripada satu tahun dan tidak lebih daripada lima tahun, atau denda atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Sementara itu, Elangovan turut tidak mengaku bersalah atas satu lagi pertuduhan dengan sengaja mencederakan mangsa dengan penyepit besi.

Dua lelaki didakwa atas pertuduhan mendatangkan kecederaan terhadap dua pekerja sebuah restoran di Cyberjaya minggu lalu ketika dihadapkan ke Mahkamah Majistret Sepang, hari ini. GAMBAR: Abd Razak Aid

Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 324 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 10 tahun, atau denda, atau sebat, atau mana-mana dua daripada hukuman itu.

Kesemua perbuatan itu didakwa dilakukan di Nasi Kandar Pelita Glomac, Cyberjaya sekitar jam 7.30 petang pada 16 Mac lalu.

Timbalan Pendakwa Raya, Nur Sabrina Zubairy mencadangkan jaminan sebanyak RM3,000 bagi pertuduhan pertama manakala RM7,000 bagi pertuduhan kedua, ketiga dan satu lagi pertuduhan terhadap Elangovan.

Bagaimanapun, peguambela yang mewakili kedua-dua tertuduh, Lingeswaran Andiappan memohon jaminan minimum terhadap Elangovan memandangkan tertuduh menyara isteri yang menghidap penyakit kencing manis dan tiroid selain dua lagi anaknya yang masih bersekolah.

Manakala bagi Vengateswaran, peguam dari Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan (YBGK) itu membuat permohonan sama memandangkan tertuduh menanggung ibu yang sedang uzur selain isteri dan dua anaknya.

Majistret Ayuni Izzaty kemudian membenarkan jaminan sebanyak RM2,000 bagi pertuduhan pertama, RM3,300 bagi pertuduhan kedua dan ketiga, manakala pertuduhan tambahan terhadap Elangovan sebanyak RM3,000.

Beliau turut mengenakan syarat jaminan tambahan agar kedua-kedua tertuduh tidak menggangu mangsa dan saksi pendakwaan selain perlu melapor diri di balai polis berdekatan sebulan sekali.

Mahkamah kemudian menetapkan 10 Mei depan bagi sebutan semula kes dan serahan dokumen.