Lembaga Hasil Dalam Negeri (HASiL)

KAUNTER perkhidmatan Lembaga Hasil Dalam Negeri (HASiL) akan beroperasi dari 8 pagi hingga 4.30 petang, pada Isnin hingga Jumaat sepanjang bulan Ramadan tahun ini kecuali di Kedah, Kelantan, Terengganu dan Johor.

Menerusi kenyataan hari ini, HASiL memaklumkan bagi keempat-empat negeri itu, perkhidmatan bermula dan tamat pada waktu sama dari Ahad hingga Rabu, manakala pada Khamis, operasi ditetapkan pada 8 pagi hingga 3 petang.

“Perubahan waktu operasi itu melibatkan kaunter khidmat rundingan negeri (percukaian), pejabat satelit, duti setem dan bantuan khas kerajaan (sumbangan tunai rahmah),” menurut kenyataan itu.

HASiL turut memberitahu waktu operasi bagi e-Janji Temu HASiL untuk perkhidmatan di kaunter khidmat rundingan negeri (percukaian) dan pejabat satelit di semua negeri bermula 8 pagi hingga 12 tengah hari.

Penerimaan bayaran di kaunter duti setem ditetapkan setakat 12 tengah hari sahaja.

Baca artikel lain: Tuduhan rasuah: Wan Saiful akan kemuka representasi

Perkhidmatan HASiL Care Line (HCL) akan bermula dari 9 pagi hingga 4.30 petang dan perkhidmatan Telefonis bermula dari 8 pagi hingga 4.30 petang kecuali hari Khamis di Kedah, Kelantan, Terengganu dan Johor yang akan bermula pada 8 pagi hingga 3 petang.

HASiL menjelaskan Pusat Pengurusan Terimaan HASiL (PPTH) di Kuala Lumpur; Kota Kinabalu, Sabah dan Kuching, Sarawak beroperasi dari 8 pagi hingga 3 petang untuk perkhidmatan tunai manakala perkhidmatan selain tunai adalah dari 8 pagi hingga 3.30 petang.

Sementara itu, waktu operasi di Pusat Transformasi Bandar (UTC) di seluruh negara bermula hari ini hingga 20 April bermula pada 8 pagi hingga 4.30 petang, dari Isnin hingga Ahad.

Operasi di UTC pada Jumaat pula adalah dari 8 pagi hingga 12.15 tengah hari bagi Semenanjung, Sarawak (8 pagi hingga 11.45 pagi) serta Sabah dan Wilayah Persekutuan Labuan (8 pagi hingga 11.30 pagi).

— BERNAMA

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di TikTokFacebookTwitterInstagram & Telegram