KANAK-KANAK boleh dididik untuk berpuasa tetapi tidak boleh dipaksa jika tidak mampu. - Gambar hiasan

KEMENTERIAN Pendidikan (KPM) meminta pihak sekolah memantau murid beragama Islam khususnya Tahun Satu yang berpuasa, sama ada berupaya atau tidak berbuat demikian.

Menterinya, Fadhlina Sidek, menyedari ada murid Tahun Satu diminta ibu bapa untuk berpuasa di sekolah, namun mereka keletihan dan belum berkemampuan melaksanakan ibadat berkenaan.

Sehubungan itu, katanya, jika guru melihat keadaan murid letih untuk berpuasa, perlu ada perbincangan dengan ibu bapa murid terbabit.

“Di sekolah kena ada pemantauan. Kalau guru lihat murid itu tak cukup air, mengalami masalah kesihatan atau tidak bersedia untuk berpuasa, saya minta bincang dengan ibu bapa murid terbabit supaya ada proses pendidikan (berhubung ibadat puasa) yang mereka tidak boleh dipaksa sekiranya tidak mampu.

“Ibu bapa dan guru mesti ada komunikasi bagaimana untuk mendidik proses berpuasa itu kerana perkara ini berkaitan dengan ekosistem yang penting,” katanya ketika ditemui pada Majlis Iftar bersama pelajar serta komuniti setempat di Pusat Islam Kampus Kejuruteraan Universiti Sains Malaysia (USM), di Nibong Tebal, malam ini.

Hadir sama Naib Canselor USM, Prof Datuk Ir Dr Abdul Rahman Mohamed.

BERITA BERKAITAN Panduan didik anak berpuasa, latih disiplin dan ketahanan diri

Fadhlina yang juga Ahli Parlimen Nibong Tebal berkata demikian sebagai mengulas hantaran segelintir ibu bapa di platform Twitter yang meluahkan rasa kesal terhadap pentadbiran sekolah memaksa anak mereka khususnya murid Tahun Satu berpuasa dalam keadaan keletihan.

Memetik laporan BH Online, beliau berkata, Islam juga tidak mewajibkan kanak-kanak belum baligh berpuasa, namun ada sesetengah daripada mereka sudah bersedia dan mampu berbuat demikian.

Dalam perkembangan berkaitan, Fadhlina berkata, tiada kenyataan dibuat berhubung penutupan kantin sekolah sepanjang Ramadan.

Beliau menyarankan kantin terus dibuka untuk menyantuni kanak-kanak Islam yang tidak berpuasa dan kanak-kanak bukan Islam.

Fadhlina turut meminta Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) berperanan supaya ada ruang kanak-kanak yang tidak berpuasa untuk makan.

“Tempat itu mestilah sesuai untuk mereka makan, saya tidak mahu mereka makan di stor atau tempat tidak sesuai dan ini mesti dipantau pihak sekolah dan PIBG,” katanya.

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di FacebookTwitterInstagram & Telegram