Sekadar gambar hiasan

Khidmat Pesanan Ringkas (SMS)  kepada Al Islam menarik perhatian.  Bunyinya,  “Ibu angkat saya seorang yang tidak pernah solat  sepanjang hayatnya. Bahkan tidak pernah puasa. Tapi dia seorang yang cukup baik. Bukan sahaja dengan ahli keluarganya bahkan dengan masyarakat sekeliling.

Dukacitanya, Ramadan yang lalu, dia telah dijemput Allah. Saya pernah mendengar orang berkata, mati bulan Ramadan banyak rahmatnya termasuk di antaranya tidak dikenakan seksa kubur?  Benarkah?”. 

SMS tersebut berhenti di situ. Ada dua persoalan yang cuba ditanya. Satu tentang ibadah yang dituntut oleh Islam dan menjadi kewajipan setiap umat Islam untuk menunaikannya.

Dan kedua tentang balasan yang diterima oleh setiap empunya diri tentang apa yang telah dilakukan di sepanjang hidupnya.

Jadi persoalannya, apakah mungkin  mereka yang tidak pernah menunaikan ibadah juga mendapat rahmat Allah? Apatah lagi mendapat keistimewaan di sisi Allah apabila meninggal dalam bulan Ramadan? 

Menjawab persoalan ini, Pensyarah Jabatan Syariah, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Nik Abdul Rahim Nik Abdul Ghani menjelaskan, tiada hadis yang mengkhususkan kelebihan bagi mereka yang meninggal dunia pada bulan Ramadan.

Sebaliknya, hadis yang mengisahkan kelebihan bagi mereka yang meninggal dunia dalam keadaan berpuasa tidak kira di dalam bulan Ramadan ataupun tidak, ada disebutkan.

Hadis diriwayatkan oleh Ahmad dan dihukumkan sahih oleh al-Albani dalam kitabnya Ahkam al-Jana’iz. Rasulullah s.a.w bersabda,

Barang siapa yang mengucap laa ilaha illallah dengan penuh ikhlas semat-mata mencari keredaan Allah, Allah akan mengakhiri hidupnya dengan kalimah tersebut dan ia masuk  ke dalam syurga dan barang siapa yang berpuasa dengan penuh ikhlas mengharap keredaan Allah, Allah pasti akan mengakhiri hidupnya dengan dia akan masuk ke dalam syurga, barang siapa yang bersedekah dengan satu sedekah dan mengharap pahala keredaan Allah, Allah akan mengakhiri hidupnya dengannya dan dia masuk syurga.” 

Berdasarkan hadis tersebut, Rasulullah menjelaskan, kelebihan ini hanyalah dijanjikan untuk orang yang beramal soleh dan mengakhiri hidupnya dengan kebaikan. Bukan semata-mata meninggal dunia pada bulan Ramadan.

Begitu juga tentang isu pelepasan dari azab kubur bagi mereka yang meninggal dunia pada bulan puasa, tidak ada sebarang dalil daripada nas-nas al-Quran mahupun mana-mana hadis yang menerang dan membuktikannya.

Pun begitu, sebagai saudara sesama Islam perlulah berdoa dan memohon supaya perjalanan mereka menuju alam barzakh berjalan lancar tanpa sebarang masalah dan mendapat keredaan Allah S.W.T.

Tiada sebarang fadilat untuk mereka yang meninggal di bulan Ramadan jika mereka tidak berpuasa sebagaimana hadis yang disebutkan. Sebaliknya jika mereka dalam keadaan berpuasa, pastinya Allah menjanjikan sesuatu untuk mereka. Itu semua perancangan Allah untuk hamba Nya.

Meninggal di bulan puasa atau bulan biasa tidak perlu dijadikan isu. Tetapi apa yang penting bagaimana kita sebagai umat Islam perlu berusaha untuk mendapatkan keredaan Allah S.W.T.”  

Sebaliknya perkara yang perlu diambil berat dalam hidup kita sebagai orang Islam ialah  percaya kepada Allah dan perlu sentiasa berpegang kepada suruhannya. Semua manusia yang mengikut segala titah perintah Nya akan mendapat keredaan Allah S.W.T.

Dan apabila seseorang itu berjaya mendapat keredaan Allah, maka Allah menjanjikan syurga buat mereka. Sabda Rasulullah s.a.w,

“Setiap umat ku akan memasuki syurga kecuali mereka yang enggan.” Lantas para sahabat bertanya, “siapakah yang enggan?”Jawab Baginda s.a.w, “Sesiapa yang mentaati aku nescaya akan masuk ke dalam syurga, dan barang siapa yang menderhaka ku, sesungguhnya ia enggan (masuk syurga).”

Dalam hal ini apa yang penting reda Allah bukan sahaja perlu mentaati Nya sebaliknya turut mentaati Rasulullah s.a.w. Wallahu a’lam

__________________________________________

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’