Kejadian yang berlaku pada pukul 7.49 malam itu mengorbankan Puteri Aisyah Tenko To, 8; Mohd Hakim, 6; Mustakim, 4 dan Fatihah Aisyah, 3.

PENDAKWAH terkenal, Ebit Lew mendedahkan wajah empat beradik yang maut dalam kebakaran kediaman mereka di Kampung Sabak Awor, Muar, malam tadi dalam keadaan bersih dan tidak terbakar.

Beliau mendedahkan perkara itu menerusi perkongsian di akaun media sosialnya malam ini.

Ebit Lew turut menyertai solat jenazah empat beradik yang maut akibat rumah didiami mereka terbakar di Muar, semalam.

“Adik kecil Puteri Aisyah 8 tahun, Mohd Hakim 6 tahun, Mustakim 4 tahun, Fatihah Aisyah 3tahun. Kecil-kecil semuanya. Melihat wajah bersih cantik semuanya.

“Saya lihat wajah anak-anak semua comel bersih. Tidak terbakar. Ada calar-calar sikit-sikit. 4 beradik dijumpai dibilik air. Mungkin lemas asap dan haba panas,” katanya.

Kejadian yang berlaku pada pukul 7.49 malam itu mengorbankan Puteri Aisyah Tenko To, 8; Mohd Hakim, 6; Mustakim, 4 dan Fatihah Aisyah, 3.

Jenazah empat beradik selamat dikebumikan dalam satu liang lahat kira-kira 8.15 malam tadi di Tanah Perkuburan Islam Batu 6, Bakri, di Muar, malam ini.

Mengulas mengenai lawatannya itu, Ebit Lew berkata, dia sedih dan menangis selepas menghadiri pengkebumian jenazah empat beradik berkenaan yang dipercayai lemas akibat rumah terbakar.

Katanya, dia turut sebak melihat tangisan ibu bapanya sepanjang urusan di Muar Johor.

“Innalillahi wa inna ilaihi rajiun. Ya Allah ampunilah sayangilah rahmatilah keluarga ini,” katanya.

Ebit Lew berkata, ibu kepada empat beradik itu berasal dari Kuala Kubu Bharu dan mereka adalah dari keluarga susah sehingga tidak mempunyai barang elektrik dan televisyen.

Malah katanya, wanita itu memaklumkan salah seorang anaknya, Aisyah terlalu ingin menemuinya.

“Ibunya keluar 5 minit beli barang bergesa balik lihat dah jadi begitu. Ya Allah tuhanku sedihnya dengar,” katanya.

Ebit Lew pada masa sama merakamkan terima kasih kepada Majlis agama Islam Johor dan Hospital Muar menguruskan keluarga berkenaan.