Syed Hamadah Syed Othman

BEKAS Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Wang Persaraan (Diperbadankan) (KWAP), Syed Hamadah Syed Othman dilantik sebagai Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif TH yang baharu, berkuat kuasa esok.

TH dalam kenyataan hari ini memaklumkan pelantikan itu diumumkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Mohd Na’im Mokhtar.

Syed Hamadah menggantikan Datuk Seri Amrin Awaluddin, yang telah melengkapkan penggal perkhidmatan selama dua tahun sebagai Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pengawai Eksekutif serta Ahli Lembaga TH hari ini.

Pengerusi TH Tan Sri Azman Mokhtar dalam kenyataan sama yakin kemahiran dan pengalaman luas Syed Hamadah akan dapat meneruskan usaha memperkukuh tadbir urus serta operasi agensi itu ke tahap lebih cemerlang dan membanggakan.

“Ahli Lembaga dan Pengurusan Kanan TH menzahirkan penghargaan dan ucapan terima kasih kepada Datuk Seri Amrin atas komitmen serta usaha beliau dalam mengatur strategi bagi mencapai aspirasi Hijrah24 dalam melonjakkan aktiviti pengurusan haji, operasi cawangan dan pelaburan supaya TH terus kekal berdaya saing, mampan dan berwibawa selari dengan arus semasa dalam aspek pengukuhan struktur tadbir urus korporat dan inisiatif digitalisasi,”  katanya.

Mempunyai Ijazah Kepujian dalam Matematik Aktuari dan Statistik dari Universiti Heriot Watt, Edinburgh pada 1994, Syed Hamadah, yang berpengalaman luas dalam sektor korporat, adalah pengarah dan rakan kongsi di Actuarial Partners Consulting Sdn Bhd selain menjadi Felo di Fakulti Aktuari dan Persatuan Aktuari Malaysia.

Beliau juga adalah pakar dalam perundingan multinasional serta organisasi tempatan mengenai reka bentuk pencen, pembiayaan, perakaunan pencen, penggabungan dan pengambilalihan.

 — BERNAMA

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di TikTokFacebookTwitterInstagram & Telegram