Luaskan imaginasi dan terokai kreativiti anak-anak dengan Cabaran Sekolah LEGOLAND 2023 menerusi pembinaan Model LEGO®. Pertandingan yang disokong oleh Iskandar Investment Berhd ini terbuka kepada semua kanak-kanak sekolah rendah dan menengah termasuk pelajar dari negara-negara ASEAN untuk pertama kalinya, termasuk sekolah-sekolah dari Singapura, Indonesia, Thailand, dan Filipina.

Bertemakan Bandar Masa Depan dalam bentuk LEGO, cabaran ini direka untuk membantu pelajar memupuk pelbagai kemahiran lembut, termasuk kerja berpasukan, pemikiran kritis, penyelesaian masalah, dan keyakinan diri. Kementerian Pendidikan Malaysia (MoE) mengiktiraf manfaat program ini dan telah memperluaskan sokongan mereka untuk pertandingan ini. Dengan sokongan MoE, pelajar-pelajar Malaysia boleh menambahkan penyertaan mereka dalam Cabaran Sekolah LEGOLAND 2023 sebagai aktiviti kokurikulum dan berpeluang memenangi hadiah bernilai sehingga jumlah RM100,000.

Cabaran Sekolah LEGOLAND 2023 mendapat sokongan daripada jabatan-jabatan kerajaan persekutuan dan negeri, serta rakan kongsi termasuk Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan (MOTAC), Kementerian Pendidikan (MoE), Pelancongan Johor, Jabatan Pendidikan Negeri Johor, dan Iskandar Investment Berhad (IIB).

Menurut Ketua Pengarah Tourism Malaysia, Datuk Dr Ammar Abd. Ghapar, inisiatif yang dijalankan LEGOLAND Malaysia menjadikan Malaysia sebagai hab pelancongan pendidikan yang terbaik sekaligus mempromosikan Malaysia di mata dunia.

“Apabila Malaysia bercita-cita untuk menjadi salah satu destinasi pendidikan teratas, kami mengalu-alukan pendekatan inovatif LEGOLAND Malaysia Resort dalam pelancongan pendidikan dalam mempromosikan Malaysia sebagai pusat pertukaran pendidikan dan budaya di rantau ini.

“Kami percaya usaha kerjasama antara sektor awam dan swasta adalah kunci kepada pemulihan perjalanan domestik dan luar negeri serta meningkatkan kedatangan pelancong,” kata Datuk Dr Ammar Abd. Ghapar, Ketua Pengarah Tourism Malaysia.

Pengarah Bahagian LEGOLAND Malaysia Resort, CS Lim.

Pengarah Bahagian LEGOLAND Malaysia Resort, CS Lim turut menyifatkan Cabaran Sekolah LEGOLAND 2023 dapat memberi pengalaman bermakna kepada pelajar dan guru sekolah selain memacu industri pelancongan.

“LEGOLAND Malaysia lebih daripada taman tema antarabangsa. Kami mengakui peranan unik kami dalam memacu perjalanan domestik dan antarabangsa melalui tawaran pelancongan pendidikan inovatif. Cabaran Sekolah LEGOLAND 2023 dibangunkan untuk memberikan pengalaman bermakna dan menyeronokkan kepada pelajar dan guru yang ditawarkan oleh LEGOLAND Malaysia.

“Kami juga berharap bahawa inisiatif ini akan membantu meningkatkan kesedaran di kalangan keluarga dan peminat LEGO di seluruh Asia Tenggara untuk mempertimbangkan LEGOLAND Malaysia sebagai destinasi percutian – tempat di mana mereka dapat terus meresap dalam DNA LEGO kami yang pembelajaran melalui bermain dan kekayaan budaya negeri Johor.

“IIB dengan gembira menjadi rakan kongsi utama bagi Cabaran Sekolah LEGOLAND 2023. Sebagai pembangun strategik Medini, Iskandar Puteri, kami sangat percaya akan kekuatan pendidikan dan potensinya untuk membentuk masa depan. Kerjasama ini mewakili komitmen kami untuk memupuk pemikiran inovatif, kreativiti, dan kerja berpasukan di kalangan generasi muda.

“Kami percaya cabaran ini adalah platform yang ideal untuk pelajar belajar, meneroka, dan mengaplikasikan kemahiran sains, teknologi, kejuruteraan, dan matematik mereka dalam persekitaran yang menyeronokkan dan praktikal,” kata CS Lim, Pengarah Bahagian, LEGOLAND Malaysia Resort.

Terdahulu,  pada tahun 2022, lebih daripada 205 kumpulan pelajar mengambil bahagian dalam Cabaran Sekolah LEGOLAND sasaran tahun ini, LEGOLAND Malaysia bertujuan untuk meningkatkan kadar penyertaan dalam cabaran ini kepada lebih daripada 400 kumpulan sekolah dari rantau ini.

Wesley Methodist School, Pemenang Utama Cabaran Sekolah LEGOLAND 2022.

Pendaftaran kini dibuka kepada sekolah-sekolah dari negara-negara ASEAN sehingga 26 Mei 2023.

Cara untuk sertai Cabaran Sekolah LEGOLAND 2023 cukup mudah :

Pelajar perlu membentuk kumpulan yang terdiri daripada 5-15 pelajar dengan 1-3 guru dan mendaftarkan kumpulan mereka di laman web Cabaran Sekolah LEGOLAND 2023 dari sekarang sehingga 26 Mei.

Setelah didaftarkan, pasukan pelajar perlu merancang idea dan memulakan pembinaan bandar LEGO masa depan mereka.

Untuk penyampaian terakhir, pasukan perlu memuat naik gambar model mereka bersama gambar, video, dan keterangan bertulis tentang reka bentuk mereka.

Penyampaian akan ditinjau oleh panel pakar dari LEGOLAND Malaysia, termasuk pasukan Pembina Model Master.

Sepuluh pasukan pemenang dari dua kategori akan dipilih dan dijemput ke LEGOLAND Malaysia Resort untuk upacara penyampaian hadiah. Pemenang juga berpeluang untuk mempamerkan pembinaan mereka di resort selama sebulan di mana tetamu dapat mengagumi karya mereka.

Selain perjalanan ke LEGOLAND Malaysia Resort dan bahagian hadiah bernilai sehingga jumlah RM100,000, pasukan juga akan dapat mengalami bengkel Pembinaan LEGO khas dengan Pembina LEGO Master dan beberapa Program Pendidikan yang disokong oleh MoE yang tersedia di resort.