awish juju

MELAWAT pusat konservasi penyu Terengganu, ladang teh di Cameron Highland dan menjejakkan kaki ke muzium tertua di Malaysia yang terletak di Taiping, Perak merupakan antara pengembaraan yang dilakukan oleh Awish bersama ‘pupet’ yang juga rakan baiknya, Juju.

Menerusi rancangan Kembara Awish & Juju yang sedang ditayangkan setiap Isnin hingga Khamis di TV1 pukul 4.30 petang, mereka mengembara ke serata pelosok negara untuk menambah pengetahuan selain dapat merasai pengalaman baharu.

Bagi penerbit program, Anuar Che Embi,52, dia menyifatkan perjalanan yang dilalui oleh Awish, Juju dan beberapa rakan-rakan yang lain memberikan perspektif baharu kepada kanak-kanak serta pengetahuan kepada mereka tentang tempat menarik yang ada dalam negara.

“Selama ini kita hanya melihat banyak rancangan travelog khusus untuk orang dewasa sahaja tetapi kali ini kita bawakan kelainan dengan memberikan pengalaman kepada kanak-kanak untuk menjadi teraju utama pula.

“Jadi kita fikir watak Awish perlu ada teman. Kita masukkan watak Juju yang juga merupakan ‘pupet’ yang ceria dan menghiburkan sebagai teraju utama yang akan bercerita pelbagai perkara bersama,” katanya.

Anuar Che Embi

Sepanjang penggambaran berlangsung, Anuar dapat melihat sendiri kegembiraan kanak-kanak yang terlibat apabila dapat merasai pengalaman baharu seperti memetik epal dan daun teh.

Selain itu, melihat penyu dan gajah serta menambah pengetahuan baharu apabila menjejakkan kaki ke muzium dan pusat sains.

“Ini yang cuba kita semarakkan dengan menerbitkan Kembara Awish & Juju. Kita juga mahu mereka yang menonton dapat pengetahuan dan teruja untuk melawat lokasi menark dalam negara selain daripada memberikan mesej positif kepada semua,” tambahnya.

Watak Awish dilakonkan oleh Armand Darwish Anuar yang juga merupakan pelajar Sekolah Kebangsaan Taman Melawati 2,

Sementara watak Alisya pula dibawakan oleh Aleesha Qaisara, Asadel (Muhammad Asadel Mikael), Marissa (Ariana Marissa), Bavishan (Bavishan Nair) dan Stacy (Ilyn Loh).

Manakala watak Juju pula dimainkan oleh Meor Mardzuki yyang berpengalman luas dalam seni ‘pupet’ dan menggunakan suara Farish Andika.

Antara kanak-kanak yang turut serta dalam kembara Awish & Juju

Tambah Anuar, dia terfikir untuk menerbitkan rancangan yang mengangkat watak ‘pupet’ kerana sudah tidak banyak lagi rancangan sebegitu yang diketengahkan hari ini.

“Bagi generasi terdahulu, ‘pupet’ bukan asing bagi mereka memandangkan ada rancangan sebegitu diterbitkan.

“KIta cuba menghidupkan semula peranan ‘pupet’ untuk memberikan pengalaman baharu kepada kanak-kanak.

“Tapi menerusi Awish dan Juju, kita suntik elemen travelog berbanding hanya duduk di studio seperti kebiasaan.

“Ini bukan sahaja dapat menambahkan pengetahuan kanak-kanak tentang tempat menarik di serata negara tetapi dalam masa yang sama menyuntik nilai murni kepada semua,” ujar pemilik produksi Ace TechnoScience Sdn. Bhd ini lagi.

Kembara Awish & Juju ini mendapat sambutan hangat daripada penonton sejak ditayangkan beberapa minggu yang lalu.

Diterbitkan sebanyak 13 episod, mereka menjelajah ke 13 lokasi yang akan memberikan dimensi baharu kepada penonton.

Antara lokasi yang dilawati termasuklah Zoo Taiping, Perak, Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan Kuala Gandah, Pahang, Muzium Tentera Darat, Port Dickson, Negeri Sembilan dan beberapa lokasi menari di sekitar Melaka.