otak organ seks

Otak adalah organ seks yang paling berkuasa.

“Otak salah satu pusat kawalan utama hormon dalam badan. Oleh itu, tanpa otak, seks tidak akan berlaku sama sekali,”

Kebanyakan mereka sudah tahu bahawa hormon boleh menjejaskan keinginan seksual termasuklah dari sudut emosi dan sensasi yang berkaitan dengan seks. Tetapi tidak ramai yang menyedari betapa hormon memainkan peranan penting untuk melahirkan aspek keinginan seksual, keberahian, persetubuhan, dan pemulihan bukan sahaja faraj dan zakar sahaja. Never mind the penis or the vagina, it is the hormones that are doing all the work.

Bagaimanapula dengan otak? Otak adalah salah satu pusat kawalan utama hormon dalam badan. Oleh itu, tanpa otak, seks tidak akan berlaku sama sekali!

Mari kita lihat bagaimana hormon memainkan peranan dalam setiap fasa kehidupan seks seorang wanita.

Hormon yang mengawal keinginan

Segala yang berkait dengan seks akan bermula dengan keinginan. Secara umum, seorang wanita akan menggunakan fizikalnya untuk menarik perhatian pasangan yang merupakan salah satu bentuk tindak balas kimia yang dicetuskan oleh hormon seperti catecholamines, dopamin dan noradrenalin, serta beberapa neurotransmiter, yang kadang-kadang berkelakuan seperti hormon.

Keinginan seksual meningkat secara beransur-ansur dengan bantuan hormon seperti DHEA (Dehydroepiandrosterone) dan testosteron (ya, wanita mempunyai testosteron).

Otak anda juga menghasilkan sejenis Kimia yang di hasilkan diotak (‘Neurotransmitter’) . Ia dipanggil serotonin, yang mengaktifkan pelbagai bidang otak untuk mencetuskan ereksi puting, klitoris, dan zakar. Otak adalah salah satu pusat kawalan utama hormon dalam badan.

Oleh itu, tanpa otak, seks tidak akan berlaku sama sekali.

Sesetengah orang percaya bahawa makanan yang pedas dan masin bertindak sebagai afrodisia (makanan yang meningkatkan berahi), dan terdapat juga kebenarannya, ini kerana mereka meningkatkan kesan testosteron, DHEA dan kortisol.

Semasa peringkat ‘foreplay’ seks, tubuh juga menghasilkan hormon tertentu untuk menimbulkan keinginan seks dalam pasangan anda. Hormon ini dipanggil ‘pheromones’, dan ia dirembeskan daripada kelenjar peluh pada ketiak dan kawasan kemaluan anda.

Pheromones menghasilkan wangian halus seksual yang pasangan anda sedut, dan mereka menghantar isyarat dengan otak bahawa anda terangsang secara seksual. Apabila terangsang, tubuh akan menghasilkan oestrogens, yang merangsang neuron tertentu di dalam otak dan meminta pelepasan pheromones yang lebih.

Anda mungkin tertanya-tanya mengapa sesetengah hormon memberi kesan pelepasan lain.

Hormon-hormon bekerja dalam maklum balas sistem, maka ia akan terus menghantar isyarat kepada satu sama lain yang mengatakan “Mengeluarkan lebih banyak!” atau “Berhenti mengeluarkan! “Sekali lagi, ini berlaku dengan dua hormon yang dihasilkan dalam kelenjar pituitari, hormon ‘luteinising’ dan hormon perangsang folikel ovari (Follicle stimulating hormone), yang merangsang pengeluaran lebih banyak hormon seks seperti estrogen dan testosteron untuk terus meningkatkan keinginan.

SELEPAS ‘FOREPLAY’, DATANG …

Pada masa ini, hormon terus kepada gelung ini apabila berlaku kenaikan sentuhan fizikal.

Pheromones dicetuskan dengan lebih banyak oleh DHEA dan oestrogens dan dirembeskan melalui kulit dan air liur sehingga meningkatkan lagi keseronokan.

Semasa di peringkat ini, beberapa hormon memainkan peranan dalam membantu untuk mengekalkan tenaga dan daya tahan untuk memanjangkan persetubuhan. Kortisol adalah hormon yang menyimpan tenaga dan keseronokan, dengan memanjangkan tempoh bagi lelaki dalam proses ‘bersama’ pasangan, dan menyediakan tenaga kepada otot, termasuk jantung, untuk ketahanan.

Hormon pertumbuhan juga membantu untuk mengekalkan ereksi yang lebih kukuh. Lebih panjang zakar dan klitoris, maka proses persetubuhan akan bertahan lebih lama.

Hormon lain yang turut juga memainkan peranan adalah ‘vasopressin’, yang juga membantu untuk membuat zakar dan Klitoris lebih tegang .

SAAT BERADA DI PUNCAK

Apabila keseronokan telah mencapai kemuncaknya, saraf dan kelenjar adrenal menghasilkan hormon yang dipanggil noradrenalin, yang membolehkan badan untuk bertindak balas dengan cepat untuk rangsangan yang tidak diduga. Kemudian, badan membebaskan adrenalin, yang mencetuskan puncak syahwat dan pancutan.

Bagi wanita pula, rahim dan otot faraj kontrak disebabkan hormon oksitosin. Hormon yang sama ini juga muncul apabila seorang wanita menyusukan anak, kerana ia bertanggungjawab untuk memberi isyarat kelenjar susu untuk melepaskan susu apabila bayi menghisap. Ini dapat menjelaskan mengapa penyusuan menghasilkan perasaan yang menyenangkan, serupa dengan selepas kes dan klimaks.

SEMASA PEMULIHAN

Dalam beberapa novel dan filem, watak perempuan selalu mengadu bahawa pasangan tertidur selepas melakukan seks. Wanita boleh menarik nafas lega apabila mengetahui bahawa terdapat sebab yang munasabah mengenai hormon ini.

Selepas orgasme, hormon progesteron dilepaskan untuk merendahkan tahap keadaan ketenangan, kelonggaran, mengantuk dan kepasifan. Namun, wanita akan mengeluarkan progesteron yang lebih banyak berbanding lelaki, kesan ini amat kuat di kalangan wanita.

Satu lagi hormon dengan kesan yang sama adalah prolaktin, yang juga dihasilkan dalam jumlah yang lebih besar di kalangan wanita (Seperti oksitosin, prolaktin juga memainkan peranan dalam pengeluaran susu bagi ibu-ibu yang menyusukan, jadi ibu yang menyusukan mungkin mendapati payu dara mereka mengeluarkan sedikit susu semasa dan selepas persetubuhan).

Endorfin, sejenis ‘neurotransmitter’, akan dilepaskan untuk membuat anda berasa mengantuk, tetapi ia sangat baik.

Hormon melatonin juga dihasilkan, yang menyebabkan tidur nyenyak selepas seks.

PEMAKANAN UNTUK SEKS YANG LEBIH BAIK

Apakah kaitan makanan dengan seks? Ini adalah kerana nutrien dalam makanan tertentu mempunyai kesan langsung ke atas pengimbanan paras hormon dalam badan, dan dengan itu boleh memperbaiki kehidupan seks anda!

Protein dan lemak tertentu (jenis sihat) meningkatkan tahap hormon seks dalam badan, yang meningkatkan libido dan ereksi. Beberapa orang percaya bahawa makanan yang pedas dan masin bertindak sebagai afrodisia, dan terdapat beberapa kebenaran mengenai hal ini, kerana ia meningkatkan kesan testosteron,DHEA dan kortisol.

Protein haiwan, yang terkandung di dalam daging haiwan, meningkatkan hormon adrenal, seperti kortisol, estrogen, progesteron dan adrenalin.

Buah-buahan adalah terlalu seksi! Mereka meningkatkan tahap hormon tiroid dalam badan anda, yang dipercayai meningkatkan kegairahan, kecerdasan dan kadar tindak balas.

Jika anda mengalami masalah dengan mana-mana aspek hubungan seksual anda, ia mungkin disebabkan oleh kekurangan hormon tertentu dalam sistem badan anda.

Maka segeralah berbincang dengan doktor anda untuk mengetahui lebih lanjut.