SETELAH melalui sesi temu duga yang agak panjang dan merumitkan, tibalah hari yang ditunggu-tunggu sekian lama iaitu…hari pertama bekerja.

Sebelum masuk ke pejabat, kenal pasti budaya kerja di tempat baru ini terutama sekali daripada segi pemakaian yang bersesuaian. Terdapat sesetengah organisasi yang tidak memerlukan anda untuk sentiasa kelihatan kemas dan formal.

Selain daripada penampilan, perkara penting yang perlu anda titik beratkan adalah tugasan yang bakal anda dapat. Selain daripada tahap produktiviti anda diambil kira, bahkan kadangkala syarikat-syarikat besar mengambil kira beberapa kriteria lain sebelum anda diserapkan sebagai kakitangan tetap di situ.

Berikut dititipkan hal-hal kecil, namun amat penting untuk anda lebih sukses di tempat kerja yang baru. Selamat berjaya!

KEPERIBADIAN TERPUJI

Kedengaran agak sukar untuk dipenuhi, bukan? Cuba anda tanya pada diri sendiri sama ada anda sudah cukup bertanggungjawab dalam segala hal? Ini termasuklah sanggup bertanggungjawab dalam tindakan, bersikap jujur dan amanah, peramah dan sebagainya?

Walaupun remeh tetapi penting kerana ia berkait rapat dengan kestabilan emosi anda di pejabat. Suasana tempat kerja yang sihat sepatutnya tidak diisi dengan perasaan hasad dengki, saling tikam menikam daripada belakang, mengumpat dan mencari kesalahan orang yang tidak pernah mengambil tahu hal anda. Bayangkan, jika anda berada di tempat mereka, sudah tentu anda berasa marah dan tidak selesa bukan? Begitulah gambaran perasaan individu terbabit.

TINGKATKAN PRODUKTIVITI

Adakah anda begitu produktif dan bersemangat dalam menyiapkan tugasan setiap hari? Bagaimana pula dengan hasil kerja yang diperolehi, menepati sasaran ataupun tidak? Setkan minda anda ke arah peningkatan produktif dan juga sentiasa mengambil inisiatif terhadap pekerjaan yang dilakukan.

Ada banyak kemungkinan, jawatan yang anda duduki sekarang menjadi idaman ramai kakitangan lama di pejabat. Jadi, jangan biarkan posisi anda digugat, tunjukkan usaha dan kerja keras anda kepada majikan.

SENTIASA BERDISIPLIN

Meskipun anda bekerja dalam pengawasan yang minimal, jangan jadikan ia sebagai alasan untuk anda berbuat sesuka hati anda. Jika anda menghadapi masalah yang tidak membenarkan anda bekerja pada hari itu, maklumkan ke pejabat mengenainya. Disiplin semasa waktu bekerja adalah antara kriteria penting yang menjadi titik tolak dalam menentukan tanggapan majikan terhadap diri anda.

PENTINGKAN KOMUNIKASI & KERJASAMA

Berkomunikasilah secara efektif bersama teman sepejabat. Pastikan mereka faham dengan jelas tentang sesuatu perkara yang anda sedang bincang- kan. Cara anda menyelesaikan masalah berkait rapat dengan sebijak mana anda dalam membuat sebarang keputusan yang melibatkan tugasan. Tunjukkan yang anda sebenarnya amat terbuka dalam segala hal dan mampu menjadi sebahagian daripada kelompok mereka yang telah lama berkhidmat.

TETAPKAN SASARAN

Berbincang dengan rakan sekerja mengenai deskripsi dan tanggungjawab pekerjaan anda. Perlu bagi anda mengetahui sama ada terdapat sasaran ataupun keutamaan tertentu yang harus anda capai. Pastikan anda sentiasa mengemas kini maklumat atau perkara baru di luar pengetahuan anda.

BUAT CATATAN RINGKAS

Sediakan buku kecil bagi mencatatkan segala informasi penting terutama sekali melalui pemerhatian yang anda dapat sepanjang minggu bekerja. Catatan ringkas mengenai sistem, operasi dan budaya di pejabat, mungkin boleh menjadi panduan berguna buat anda kelak.

Elakkan daripada menaruh harapan terlalu tinggi dengan beranggapan tempat kerja yang baru lebih bagus berbanding tempat dahulu. Penting untuk anda mengadaptasikan diri dalam suasana kerja baru dan mengekalkan komitmen anda terhadap tugasan.

PERTAMA DATANG & AKHIR PULANG

Usahakan untuk datang awal 30 minit daripada waktu kerja bermula dan balik lebih lambat, pada awal-awal anda bekerja. Ini bagi membolehkan anda mengetahui situasi ataupun mengambil kesempatan yang ada untuk mempelajari sebanyak mungkin mengenai bidang tugas daripada rakan sekerja yang lebih senior.