SEORANG penjawat awam dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Kota Bharu, hari ini atas dua pertuduhan merogol anak tirinya yang juga remaja bawah umur pada 2017 dan 2021.

Bagaimanapun tertuduh, 38, mengaku tidak bersalah atas dua pertuduhan berkenaan mengikut Seksyen 376 B Kanun Keseksaan.

Jika sabit kesalahan, dia boleh dipenjara minimum 10 tahun dan maksimum 30 tahun serta sebat.

Pertuduhan dibacakan jurubahasa di hadapan Hakim Mohd Zul Zakiqudin Zulkifli.

Tertuduh mengikut pertuduhan pertama didakwa melakukan sumbang mahram dengan anak tirinya yang berusia 11 tahun tujuh bulan pada ketika itu di sebuah rumah di Kota Bharu, antara pukul 8 hingga pukul 10 malam, pertengahan tahun 2017.

Mengikut pertuduhan kedua, dia didakwa melakukan sumbang mahram dengan mangsa sama ketika berusia 14 tahun 10 bulan di lokasi sama, pukul 8 pagi pada 6 September 2021.

Sementara itu, Timbalan Pendakwa Raya, Faizuan Sulaiman tidak menawarkan sebarang jaminan kepada tertuduh kerana mempunyai hubungan kekeluargaan dan tinggal bersama.

Peguam bela tertuduh, Halim Ashgar Hilmi bagaimanapun memohon supaya mahkamah membenarkan tertuduh diberi jaminan untuk kedua-dua pertuduhan itu.

Menurutnya, tertuduh berkhidmat dengan agensi kerajaan sejak 17 tahun lalu dan tidak akan mengganggu mangsa kerana lelaki itu akan balik ke rumah ibunya di Tumpat.

Hakim kemudian membenarkan tertuduh diikat jamin RM15,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 26 Oktober depan sebagai tarikh sebutan semula kes.