Raya dan balik kampung, dua perkara yang cukup sinonim dalam masyarakat Malaysia. Tidak sah Aidilfitri jika tidak pulang beraya di kampung halaman.

Namun dalam sibuk meraikan hati kemenangan umat Islam, jangan sesekali memandang ringan isu berkenaan aurat. Lebih-lebih lagi aurat isteri dan anak-anak perempuan di kalangan saudara mara.

Dan semakin ramai yang mula timbul kesedaran isu aurat dan atas sebab itu, segelintir keluarga akan memilih untuk menyewa ‘homestay’ atau hotel bagi keselesaan keluarga menjaga aurat.

“KAMI ADIK BERADIK TERMASUK AKAK IPAR 24 JAM PAKAI TUDUNG KAT DALAM RUMAH KALAU IPAR  DUAI BALIK UMAH IBU😅 BUKAN HARI RAYA JE HARI2 BIASE PUN SAME.HEHEHE BUKAK TUDUNG TIME KAT DALAM BILIK,BILIK AIR,ABG2 IPAR G SOLAT JUMAAT OR KELUAR G JALAN😂 KALAU DIEONG BALIK KELAM KELIBUT CARI TUDUNG,HAHAHA KADANG TAK JUMPE  TUDUNG TUALA  PUN JADI BUAT TUTUP KEPALA😅 MANA YG DAH KAWIN SEMUA TIDUR BILIK TAPI SEKARANG BILIK TAK CUKUP SALAH 1 FAMILY KENA MENGALAH TIDUR KAT RUANG TAMU TUTUP DGN TIRAI SOLAT😁

Bagi yang nak balik beraya di kampung, meh baca cerita lama tulisan saya ini untuk difikir.

CERITA BALIK BERAYA

BANYAK MANA MENGGENDONG DOSA

Subuh selepas hari raya, saya menyapa seorang jiran yang bersolat jemaah subuh bersama saya, “Anak cucu ramai balik, penuh rumah agaknya,  Mak Lang. “Dia membalas, “Mak Lang dah siap awal, Mak Lang dah tempah homestay.  Mak Lang suruh yang lelaki tidur di homestay,  tinggal anak isteri saja di rumah Mak Lang.  Bimbang balik beraya buat dosa, dosa melihat aurat ipar lamai,  sepupu, biras. “

Cerita balik raya di kampung memang seronok tetapi hakikatnya mudah terpalit dosa jika tidak dirancang.  Apa tidaknya bila beberapa keluarga berhimpun dalam satu rumah,  tidur bergelimpang hingga ruang tamu kerana tak cukup bilik, akan berlakulah penampakan aurat ipar,  sepupu,  biras dsbnya masa tidur,  keluar bilik mandi,  masa menyusu badan.  Kalau dah tidur,  tetaplah terbuka aurat.

Paling resah adalah wanita yang kena berbungkus 24 jam kerana sentiasa ada orang yang bukan mahram diselilingnya,  rimas,  panas.  Ditambah pula beratur di bilik mandi.  Inilah cerita tidak seronok balik kampung beraya yang tidak terzahirkan kerana nak jaga hati banyak pihak,  tetapi wanita yang solehah tetap berkorban demi menjaga hati suami dan mentua serta ipar.

Namun suami yang perihatin dan mentua yang mengambil berat sepatutnya mengambilkira persediaan menyambut kepulangan anak cucu dan menantu agar berhimpun untuk beraya tidak terpalit dosa.

Suami yang perihatin sepatutnya mengambilkira untuk tetap menyembunyi aurat isteri,  meringankan pengorbanan kena berbungkus 24 jam.

Gambar hiasan.

Tindakan Mak Lang itu adalah sesuatu yang betul. Zaman dulu dimana masalah aurat tidak diberi penekanan,  hal ini diremehkan.  Tetapi pada kita yang sentiasa menjaga aurat, jangan diambilmudah bila beraya bersama ipar lamai, sepupu, biras kerana hukum aurat tidak berubah dlm situasi apa pun. 

Nak jaga hati emak dan mentua, bukan bermakna boleh main cincai dlm masalah aurat, boleh lebih kurang, biar tidur bersesak, terselak sana sini, asal boleh tidur. Pemisahan lelaki wanita yang bukan mahram tetap kena berlaku dan diutamakan dari soal kekeluargaan.

Maka menyedia ruang pemisahan ini wajib atau mengasing dengan menyewa homestay atau hotel,  walaupun belanja tinggi tetapi itu lebih baik dari sekali terpandang aurat ipar atau sepupu atau yang lain yang bukan mahram. Bukan sahaja bila balik beraya, bahkan bila berkampung kerana kenduri kendara.

Keadaan seperti ini sudah menjadi kebiasaan bila berkumpul beramai-ramai di kampung halaman.Walaupun ianya satu kenangan manis namun perlu ada ruang pemisah di antara yang bukan mahram. Pic via Twitter

Jangan ambil mudah soal aurat,  kasihanilah isteri anda dan anak dara anda,  kerana suami juga tetap terseret jika aurat isterinya terdedah jika dia tidak bersedia mengelaknya. 

Kisah Tsalabah bin Abd Rahman yang terlihat betis wanita bukan mahramnya, merasa amat berdosa lalu mengasing diri ke gua hingga nabi menemuinya, adalah contoh betapa beratnya dosa melihat aurat wanita bukan muhrim(hadis ini dikatakan daif tetapi boleh jadikan teladan). Jangan balik beraya,  menggendong dosa.

Jangan peduli sindiran orang yang menyebut, “balik kampung tapi tidur homestay, hotel”, kerana mereka mungkin tidak faham kita nak mengelak dari terbuat dosa. Selain itu faktor keperluan untuk mandi manda dan membuang air juga penting kerana itu keperluan hidup yang boleh menjejas kesihatan.

Kesimpulannya, apa juga yang kita buat, jangan kadar merancang untuk melaksanakannya, tetapi rancanglah supaya apa yang dibuat menjadi kebajikan, apa yang dibuat terelak dari dosa. 

Bantulah isteri anda dlm memelihara auratnya, bahkan memelihara aurat isteri itu satu kecemburuan yang mandatory, yang wajib dilaksanakan. Wallahu a’lam

CC: ABD GHANI HARON”

Sumber : Eyna Liena