NG TZE YONG/Gambar BERNAMA

PEMINAT sukan tanah air pastinya ternanti-nanti sentuhan magis pemain perseorangan lelaki negara, Ng Tze Yong pada Kejohanan Badminton Dunia di Tokyo, Jepun, bermula esok selepas menampilkan prestasi cemerlang pada Sukan Komanwel 2022 Birmingham, baru-baru ini.

Walaupun berjaya meraih perak acara perseorangan lelaki selain membantu skuad negara merangkul emas acara berpasukan campuran di Birmingham, bekas pemain kebangsaan, Roslin Hashim masih ragu-ragu terhadap keupayaan Tze Yong pada kejohanan berprestij di Tokyo Metropolitan Gymnasium itu.

Roslin menjangkakan Tze Yong bakal menempuh laluan berliku kerana pemain nombor 42 dunia itu masih baru dalam pertandingan elit selain layak pada saat akhir susulan penarikan diri pemain dari negara lain.

“Saya tak berani nak letak sasaran kepada Tze Yong di World Championships, beliau masih baru dan kita juga tidak boleh letakkan harapan tinggi daripadanya.

“Tak dinafikan beliau main bagus termasuk lakukan upset ke atas dua pemain ternama dunia di Birmingham baru-baru ini namun saya harap Tze Yong yang akan turun sebagai ‘underdog’ lebih relaks jika mahu pergi lebih jauh di Jepun,” katanya kepada Bernama.

Tze Yong mengejutkan juara dunia Loh Kean Yew dari Singapura, 15-21, 21-14, 21-11, di suku akhir dan perseorangan ke-13 dunia Srikanth Kidambi dari India, 13-21, 21-19, 21-10, dalam separuh akhir pada temasya empat tahun sekali itu.

Pemain dari Johor itu juga wajar diberi pujian susulan semangat juang tinggi dipamerkan pada aksi final meskipun tewas 21-19, 9-21, 16-21 kepada pemain utama India Lakshya Sen.

BERITA BERKAITAN Ng Tze Yong berada di landasan terbaik untuk ke Kejohanan Dunia Tokyo

Tze Yong akan membuka tirai kempen Kejohanan Badminton Dunia bertemu juara Masters Malaysia dari Indonesia, Chico Aura Dwi Widoyo di pusingan pertama.

Sementara itu, Roslin berkata tidak mustahil pemain ‘veteran’, Liew Daren mampu melakar kejutan menyingkirkan pemain nombor satu dunia, Viktor Axelsen pada pusingan pembukaan nanti.

Katanya peluang tetap ada bagi Daren kerana berdasarkan rekod terdahulu terdapat beberapa jaguh dunia lain tumbang pada pusingan pertama kerana ada dalam kalangan mereka masih tercari-cari rentak untuk menyesuaikan diri dengan suasana pertandingan.

Peminat badminton pastinya tidak dapat melupakan kekalahan mengejut legenda badminton negara, Datuk Lee Chong Wei yang tersingkir pada pusingan pertama pada edisi 2017 di Glasgow kepada Brice Leverdez dari Perancis 19-21, 24-22, 17-21.

Bukan itu sahaja, beberapa pemain ternama lain turut menjadi ‘korban’ pusingan pertama antaranya Chen Long yang tumpas kepada Kevin Cordon dari Guatemala 19-21, 21-17, 25-27 pada edisi 2011 di London.

Sementara pemain nombor dua dunia, Kento Momota dari Jepun, tumpas kepada pemain Hong Kong Wei Nan 12-18, 18-21, 12-21 pada edisi 2014 di Copenhagen.

Seorang lagi wakil negara, Lee Zii Jia dijadual membuka kempen di Jepun dengan menentang Leverdez.

— BERNAMA