Lelaki ini kongsi cara mudah untuk kulit lebih glow dan smooth. 7 hari dah nampak hasil.

0
63

Mudahnya nak dapatkan kulit yang lembut dan berseri, tak perlu produk kecantikan yang mahal pun, namun mesti tepat dengan kondisi kulit wajah.

Menerusi perkongsian tular di laman Facebook dari Herry Rozular, hanya tujuh hari diperlukan untuk merawat dan meningkatkan kelembapan kulit wajah. Namun pilih hydration toner dan moisturizer yang betul-betul melembapkan, dan hanya lakukan pada waktu malam sahaja. Malah cara sapuan toner juga perlu diambil perhatian.

“Cara sihatkan kulit dengan tingkatkan hydration dalam seminggu! Hasilnya skin nampak glow n smooth je!

“Cara ni saya suka sangat buat if saya perasan my skin nampak dehydrated, kusam, tak glow. Boleh cuba ye mana tau berkesan for you all. But for me memang tiptop buat seminggu je biasanya memang nampak lain sangat skin. Boleh buat teknik ni for one week or nak continue pun boleh. Okay meh kita start!

“What you need ialah hydration toner dan moisturizer yang betul2 melembap. Dua item jee. Tak payah banyak. Ingat yang penting hydrating toner! Toner lain tak boleh. Toner jenis untuk skin oily yang ada alcohol untuk keringkan skin pun dilarang sama sekali ! Nak senang boleh beli Hada Labo je. Biasa saya buat method ni in one week je lepas tu nampak okay saya stop and teruskan rutin lain macam biasa. Rutin ni malam je tau saya buat.

“Hari pertama – Sebelum tidur wajib exfoliate dulu muka. Sebab kita nak buang dulu sel sel mati then nak segala goodness from product kita pakai dia serap masuk. Okay dah exfoliate, lap kering muka then tuang hydration toner sebesar duit 20 sen. Dot toner tu di pipi kiri kanan, dahi, hidung n dagu. Lepas tu jangan sapu! Tapi dab dab tepuk tepuk je! Ingat jangan sapu tapi dab dab tepuk. Selesai buat, tambah lagi 2nd layer, dab2 tepuk2. Then selesai 2nd layer, buat layer ketiga pulak pun sama dab2 layer. Okay dah settle yang ketiga rehat kejap seminit. Then baru pakai moisturizer! Moisturizer pun tak kisah pape asalkan jangan yang matte. Kita nak moisturizer yang betul2 melembap. Sapu je ke muka then pi tidur! Settle.

“Sambung buat step atas tadi sama macam hari pertama tadi untuk hari kedua, ketiga dan kecuali jangan scrub dah. Scrub hari pertama je, hari kedua, ketiga tak payah scrub. Hari yang malam keempat tu, scrub lagi sekali n ulang step tadi.

“Masuk hari kelima, pakai lagi hydrating toner tapi tambahkan layer sampai 7 layer. Lepas siap 7 layer, pakai moisturizer. Hari keenam dan ketujuh buat step yang sama jugak kena 7 layer.

“Then tunggu hari kelapan nanti bagitau saya balik tengok your skin glow macam mana, licin macam mana, lembap macam mana nanti report kat saya eh.

“Nah saya simple kan step baca balik bawah ni :-

1) Hari Pertama

👉🏻 Exfoliate sebelum tidur

👉🏻 layer pertama toner dab2

👉🏻 layer kedua toner dab2

👉🏻 layer ketiga toner dab2

👉🏻 pakai moisturizer

👉🏻 pi tidur

2) Hari kedua

👉🏻 layer pertama toner dab2

👉🏻 layer kedua toner dab2

👉🏻 layer ketiga toner dab2

👉🏻 pakai moisturizer

👉🏻 pi tidur

3) Hari ketiga

👉🏻 layer pertama toner dab2

👉🏻 layer kedua toner dab2

👉🏻 layer ketiga toner dab2

👉🏻 pakai moisturizer

👉🏻 pi tidur

4) Hari keempat

👉🏻 Exfoliate sebelum tidur

👉🏻 layer pertama toner dab2

👉🏻 layer kedua toner dab2

👉🏻 layer ketiga toner dab2

👉🏻 pakai moisturizer

👉🏻 pi tidur

5) Hari kelima

👉🏻 layer pertama toner dab2

👉🏻 layer kedua toner dab2

👉🏻 layer ketiga toner dab2

👉🏻 layer keempat toner dab2

👉🏻 layer kelima toner dab2

👉🏻 layer keenam toner dab2

👉🏻 layer ketujuh toner dab2

👉🏻 pakai moisturizer

👉🏻 pi tidur

6) Hari keenam

👉🏻 layer pertama toner dab2

👉🏻 layer kedua toner dab2

👉🏻 layer ketiga toner dab2

👉🏻 layer keempat toner dab2

👉🏻 layer kelima toner dab2

👉🏻 layer keenam toner dab2

👉🏻 layer ketujuh toner dab2

👉🏻 pakai moisturizer

👉🏻 pi tidur

7) Hari ketujuh

👉🏻 layer pertama toner dab2

👉🏻 layer kedua toner dab2

👉🏻 layer ketiga toner dab2

👉🏻 layer keempat toner dab2

👉🏻 layer kelima toner dab2

👉🏻 layer keenam toner dab2

👉🏻 layer ketujuh toner dab2

👉🏻 pakai moisturizer

👉🏻 pi tidur

“Ok done! Harap faham lah ye. Kalau tak faham jangan segan2 tanya jeee nanti saya reply! I hope this tips will help you!”

Sumber : Facebook Herry Rozular

Jom join channel Telegram UtusanTV untuk tidak terlepas berita terkini dan artikel menarik