Apa itu xenoestrogens? Bagaimana dominasi estrogen boleh membawa kepada rasa tidak selesa dan kelesuan. Gejala ini berlaku di kalangan wanita yang mengalami hormon tidak seimbang yang kronik.

Xenoestrogens adalah bahan kimia – kebanyakannya sebatian industri – yang meniru estrogen semula jadi di mana kita terdedah kepadanya melalui penggunaan bahan kimia ini.

Kehadiran xenoestrogens dalam kehidupan seharian kita adalah sesuatu yang membimbangkan, kerana hormon ini dapat menghasilkan kesan estrogenik dalam tubuh manusia dan menyebabkan gejala dominan estrogen, bukan sahaja di kalangan wanita, tetapi juga pada lelaki dan kanak-kanak.

Oestrogens Asing

Oestrogens datang sebagai satu kejutan kepada kebanyakan orang, ia tidak hanya dijumpai dalam tubuh manusia tetapit juga beberapa bentuk persekitaran manusia juga.

Banyak bahan kimia boleh ditemui di rumah dan tempat kerja, seperti racun perosak, bahan pencuci, petroleum produk, produk plastik dan kosmetik.

Bahan kimia ini menghasilkan kesan oestrogenik dalam tubuh manusia yang memburukkan lagi ketidakseimbangan estrogen menentang progesteron sementara badan bertindak balas dengan menghasilkan gejala-gejala yang bermasalah.

Dominasi Estrogen dipercayai boleh meningkatkan risiko endometriosis, fibroid rahim, ovari polisistik, kanser payu dara, kanser rahim dan tiroid yang tidak seimbang.

Malangnya, kehidupan manusia tidak dapat lari daripada terus terdedah kepada xenoestrogens di mana kehidupan kita setiap hari bergantung kepada barangan industri. Malah produk pembersihan, permaidani, perabot, kelengkapan tandas dan produk plastik mungkin juga mengandungi sebatian ini.

Bagaimana kita boleh cuba untuk mengurangkan pendedahan kepada sebatian ini?

Plastik

Selain daripada memberi kesan buruk kepada alam sekitar, plastik juga mendapat reputasi yang buruk untuk kesihatan kerana komponen yang dijumpai dalam banyak produk plastik tersebut.

Dua sebatian yang paling terkenal adalah bisphenol A (BPA) dan ‘phthalates’, yang mana kedua-dua sebatian ini telah menjadi tajuk penting di dalam berita.

Kementerian Kesihatan mengharamkan polikarbonat botol susu bayi yang mengandungi BPA, manakala bilangan produk makanan Taiwan didapati mengandungi diethylhexy phthalate (DEHP).

Kedua-dua BPA dan phthalates ini dipercayai ialah xenoestrogens, dan telah dikaitkan dengan banyak masalah kesihatan.

BPA tidak hanya dijumpai dalam botol plastik polikarbonat, tetapi juga dalam lapisan makanan dalam tin.

Untuk mengurangkan pendedahan anda kepada BPA dan xenoestrogens lain yang dijumpai dalam produk plastik serta makanan dalam tin, cuba untuk mengelak daripada menggunakan plastik atau membeli makanan dalam tin.

Adakah ini lebih mudah untuk diperkatakan daripada dilaksanakan?

Jika berusaha, anda boleh melakukannya.

Daripada anda membeli makanan dalam tin, membeli makanan beku atau segar, atau makanan dalam bekas kaca juga digalakkan.

Cuba untuk mengelak daripada membeli makanan yang menggunakan pembungkusan plastik, atau sekurang-kurangnya menghapuskan penggunaan plastik di rumah. Daripada membeli daging yang dibungkus dalam dulang styrofoam dan bungkus plastik, membelilah daging segar yang terdapat di pasaran.

Jika anda perlu menggunakan bungkus plastik, beg atau bekas untuk menyimpan makanan, mencari produk plastik yang bebas BPA juga perlu diusahakan. Beberapa botol plastik dan bekas mempunyai ‘# 7’ atau ‘PC’ di bahagian bawah, yang menunjukkan bahawa mereka mungkin mengandungi BPA.

Haba dianggap sebagai kombinasi yang tidak baik dengan plastik, kerana ia boleh meningkatkan pelarut lesapan BPA ke dalam makanan. Jadi, jangan panaskan makanan yang terdapat di dalam bekas plastik atau menyimpan cecair panas dalam kotak dan botol plastik.