Tahukah anda bahawa makanan yang kita makan setiap hari boleh mengandungi xenoestrogens?

Xenoestrogens adalah bahan kimia – kebanyakannya sebatian industri – yang meniru estrogen semulajadi di mana kita terdedah kepadanya melalui penggunaan bahan kimia ini.

Kehadiran xenoestrogens dalam kehidupan seharian kita adalah sesuatu yang membimbangkan, kerana hormon ini dapat menghasilkan kesan estrogenik dalam tubuh manusia dan menyebabkan gejala dominan estrogen, bukan sahaja di kalangan wanita, tetapi juga pada lelaki dan kanak-kanak.

Ini adalah sebahagian daripada kesnya, walaupun terdapat juga beberapa makanan yang penting dalam membantu kita melawan kesan xenoestrogens.

Seperti yang kita lihat di atas, makanan yang ditanam dengan menggunakan racun perosak dan baja sintetik, dan haiwan yang diberi makan dengan hasil ini, mempunyai peluang yang tinggi untuk mengandungi xenoestrogens sebagai sebatian dan akan berlanjutan dalam proses rantaian makanan.

Makanan tertentu juga mengandungi sebatian seperti estrogen, yang dipanggil fitoestrogen.

Ia berasaskan tumbuhan oestrogens asing, tetapi mempunyai kesan yang lebih rendah pada tubuh, berbanding dengan xenoestrogens. Contoh makanan yang mengandungi fitoestrogen ialah produk soya, kacang, biji-bijian, dan hijau gelap, sayuran berdaun.

Ada pendapat yang berbeza tentang manfaat fitoestrogen pada tubuh. Sesetengah pakar percaya bahawa fitoestrogen boleh melindungi badan daripada rangsangan estrogen yang berlebihan mengikat kepada estrogen kawasan reseptor tersebut, sebab itu xenoestrogens tidak boleh dilampirkan kepada penerima.

Kajian-kajian lain, bagaimanapun, telah menunjukkan bahawa sesetengah fitoestrogen tidak harus diambil secara berlebihan kerana ia boleh meningkatkan tahap estrogen dalam tubuh.

Satu kajian mengenai penggunaan kopi di kalangan wanita mendapati bahawa, minum lebih daripada dua cawan kopi sehari boleh meningkatkan estrogen pada tubuh wanita.

Kajian ini mencadangkan bahawa ketidakseimbangan di estrogen boleh memburukkan atau meningkatkan risiko keadaan seperti endometriosis dan sakit payudara.

Sehingga terdapat bukti yang sahih untuk menyokong tuntutan mengenai risiko dan manfaat fitoestrogen, adalah lebih baik untuk makan apa sahaja makanan secara sederhana.

Jangan minum lebih daripada dua cawan kopi sehari dan makan pelbagai jenis makanan, dan bukannya berlebihan jumlah satu jenis makanan. Menjadi lebih peka dengan makanan, produk plastik dan produk kawalan perosak yang telah anda beli – ia adalah cara yang terbaik untuk memastikan bahawa anda tidak merosakkan keseimbangan hormon sensitif dalam tubuh anda.