Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob

SEBANYAK 71 projek pembuatan dari China diluluskan pada 2020 yang dijangka dapat mencipta lebih 10,000 peluang pekerjaan bagi rakyat negara ini, kata Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Perdana Menteri berkata, China juga telah menjadi pelabur utama Malaysia dengan pelaburan berjumlah AS$4.41 bilion tahun lalu dan kedudukan itu kekal sejak lima tahun yang lalu.

Katanya, dari segi sejarah, hubungan ekonomi Malaysia dengan China telah lama terjalin sejak abad ke-15 antara Kesultanan Melaka serta Dinasti Ming dan sejak itu kerjasama kedua-dua negara terus diperkuat, termasuk ketika menghadapi masalah COVID-19.

“Sejak 2009, China telah menjadi rakan dagang terbesar Malaysia yang menyumbang sebanyak 18.6 peratus daripada jumlah perdagangan pada 2020. Eksport Malaysia ke China pada tahun yang sama juga telah berkembang sebanyak 11.1 peratus, yang berjumlah AS$37.77 bilion.

“China juga menjadi sumber import terbesar Malaysia yang merangkumi 21.5 peratus daripada jumlah import,” katanya dalam ucapan majlis pembukaan Pameran Import dan Eksport China (Canton Fair) ke-130 hari ini.

Ismail Sabri juga berkata, Malaysia dan China perlu meneroka kerjasama dalam potensi ekonomi yang belum dimanfaatkan dalam perdagangan dua hala kedua-dua negara seperti dalam bidang ekonomi digital, 4IR dan pembangunan lestari.

Perdana Menteri berkata, walaupun pelaburan dan perdagangan dua hala kedua-dua negara berkembang dengan stabil tetapi masih terdapat bidang ekonomi yang belum dimanfaatkan sepenuhnya.

“Pertamanya ialah ekonomi digital. Untuk mempercepat transformasi digital, awal tahun ini Malaysia telah melancarkan inisiatif MyDIGITAL yang berfungsi sebagai sebahagian daripada rancangan kerajaan untuk meningkatkan kemajuan negara sebagai ekonomi teknologi maju pada 2030.

“Inisiatif itu akan dilaksanakan melalui Rangka Tindakan (Blueprint) Ekonomi Digital Malaysia. Antara lain, MyDIGITAL telah menetapkan sasaran untuk menarik pelaburan digital antarabangsa dan domestik bernilai AS$17.32 bilion,” katanya.

BERITA BERKAITAN Malaysia tidak buka sempadan negara sewenang-wenangnya – Ismail Sabri

Ismail Sabri berkata, peluang kedua adalah dalam bidang Revolusi Perindustrian Keempat (4IR) yang mana Malaysia kini sedang memulai perjalanan menuju ke era digitalisasi yang lebih besar dengan lebih banyak usaha akan dilaksanakan.

“Langkah itu bertujuan untuk memanfaatkan sinergi dunia fizikal dan digital, untuk meningkatkan daya saing Malaysia,” katanya.

Perdana Menteri berkata atas alasan tersebut, Malaysia telah melancarkan 4IR yang dibina berdasarkan pendekatan seluruh negara melalui kerjasama orang ramai-swasta-awam.

“Ini termasuk membangunkan infrastruktur yang sedia 4IR bagi penggunaan teknologi aplikasi yang lebih luas sambil menyerap pendekatan peraturan yang pantas. Semua itu bertujuan memenuhi keperluan perniagaan dalam ekonomi digital, serta mempercepat inovasi dan penyesuaian dalam teknologi,” katanya.

Katanya, potensi ketiga adalah pembangunan lestari yang mana ia telah menjadi pembangunan yang inklusif dan mampan dalam rancangan pembangunan Malaysia.

“Di bawah Rancangan Malaysia Kedua Belas (RMK-12) yang baru dibentangkan, kelestarian tenaga sumber telah dikenal pasti sebagai salah satu faktor utama dalam dimensi pemerkasaan ekonomi,” katanya. – UtusanTV