AGENSI kepada kumpulan pop wanita Korea Selatan popular, LOONA bakal mengambil tindakan undang-undang terhadap komen jahat dan tuduhan terhadap anggotanya Chuu yang didakwa bakal berpindah ke agensi lain.

Menurut agensi mereka, iaitu Blockberry Creative (BBC) di dalam satu kenyataan, mereka menerangkan bahawa perkara ini tidak berasas namun telah menimbulkan kebimbangan kepada peminat dan orang ramai walaupun tanpa sebarang kenyataan daripada agensi atau Chuu sendiri.

Tambah kenyataan itu lagi, agensi tersebut merancang untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap perbuatan memfitnah yang melibatkan agensi dan ahli LOONA.

“Hello. Ini ialah BBC. Pada 20 haribulan lalu, LOONA mengeluarkan album mini istimewa musim panas berjudul Flip That dan mula mempromosikannya.

“Semua ahli LOONA mempercayai satu sama lain dan bekerjasama untuk impian mereka. Oleh itu, syarikat akan menyokong impian ahli dan melakukan yang terbaik untuk membantu ahli memberi tumpuan kepada promosi album ini.

“Kami ingin menyatakan bahawa BBC mengambil tindakan undang-undang sekiranya terdapat sebarang isu yang mengganggu urusan kami. Beberapa artikel telah mengelirukan peminat dan orang ramai dengan luahan pegawai yang berkaitan, walaupun kandungan berkaitan Chuu, ahli LOONA, adalah tidak berasas. Tiada jawatan syarikat atau ahli individu. Kami sekali lagi mengumumkan bahawa kami akan bertindak balas secara aktif terhadap fakta yang tidak diketahui atau artikel yang tidak sahih dan komen yang merosakkan reputasi syarikat dan ahlinya.

“Dalam album mini istimewa musim panas Flip That yang bermula minggu ini, syarikat dan semua ahli LOONA akan berjanji untuk mencuba yang terbaik untuk menunjukkan imej dan wajah baik kepada peminat dan orang ramai supaya tidak bimbang. Terima Kasih.

“Kami ingin memaklumkan kepada anda bahawa kami akan bertindak balas dengan tegas terhadap tafsiran yang diperluaskan secara berniat jahat atau sebarang tindakan yang menggalakkannya,” katanya memetik laporan Soompi.

Untuk rekod, Chuu telah mengambil bahagian dalam semua aktiviti LOONA baru-baru ini, termasuk pada pertandingan di Queendom 2 anjuran Mnet serta promosi kemunculan semula mereka baru-baru ini untuk Flip That.

Walau bagaimanapun, difahamkan selebriti berusia 22 tahun itu tidak akan menyertai LOONA dalam jelajah dunia yang akan datang bermula pada Ogos kerana konflik penjadualan.

Dalam perkembangan lain, Chuu bakal mengeluarkan single kolaborasi bersama B.I berjudul Lullaby pada bulan hadapan.