Surah al-Maidah ayat 119 bermaksud, “Allah berfirman, pada hari ini orang yang benar (tutur kata dan perbuatannya) itu mendapat manfaat dari (sifat) kebenaran mereka. Bagi mereka syurga yang di bawahnya mengalir sungai-sungai, mereka kekal di dalamnya selama-lamanya. Allah reda kepada mereka, dan mereka reda kepada Nya, itulah keuntungan yang paling besar.”

Lihat pada ayat yang terakhir, “Allah reda kepada mereka, dan mereka reda kepada Nya, itulah keuntungan yang paling besar.”

Ungkapan itu merupakan satu isyarat yang paling jelas, bahawa untuk memperoleh keuntungan yang paling besar, sama ada di dunia mahupun akhirat, syaratnya dengan mendapatkan reda Allah.

Bagaimana untuk mendapat reda Allah? Mudah sahaja, apa yang perlu kita lakukan, hendaklah kita juga reda, dengan segala ketentuan dari Allah sw.t. dan memenuhi setiap perintahnya, meninggalkan segala larangannya.

Hakikatnya terdapat pelbagai definisi, yang boleh merungkaikan persoalan, berkaitan dengan reda Allah s.w.t. Jika kita melihat pendapat Imam al-Junaid, beliau merungkaikan perkataan reda sebagai meninggalkan ikhtiar atau pilihan.

Manakala menurut al-Haris al-Muhasibi, reda adalah satu bentuk ketenangan hati, di bawah perjalanan hukum Allah s.w.t. Dan menurut Zu al-Nun al-Misri, beliau mendefinasikan reda sebagai, rasa gembiranya hati, dengan berlakunya qada’ dari Allah s.w.t.

Lalu boleh dirungkaikan di sini bahawa, reda adalah menerima dengan rasa senang hati, segala apa yang diberikan Allah s.w.t. baik berupa peraturan (hukum), mahupun qada’ atau sesuatu ketentuan daripada Allah s.w.t.

Reda Terbahagi 2

Ini bermakna reda itu dibahagikan kepada dua iaitu, reda menerima peraturan (hukum) Allah s.w.t. yang dibebankan kepada kita, dan reda menerima ketentuan Allah berkaitan dengan nasib yang melingkari kehidupan kita.

Menerima hukum Allah itu adalah tunduk dan patuh dengan berlapang dada serta gembira menerima syariat yang digariskan Allah s.w.t. serta Rasul Nya sebagaimana firman Allah dalam surah at-Taubah: 59 bermaksud,

Dan alangkah baiknya jika mereka reda dengan apa yang Allah dan Rasulnya berikan kepada mereka sambil mereka berkata, “Cukuplah Allah bagi kami. Dia dan Rasulnya akan berikan pada kami kurnianya. Sesungguhnya pada Allah kami menuju.” 

Manakala reda dengan qada’ pula ialah,

menerima secara terbuka segala ketentuan nasib yang telah ditentukan Allah s.w.t. baik berupa nikmat atau musibah.

Hadis Nabi s.a.w.

“Dan jika sesuatu kesusahan mengenai mu, janganlah engkau berkata, jika aku telah berbuat begini dan begitu, begini dan begitulah jadinya. Melainkan hendaklah kamu katakan, Allah telah mentakdirkan dan apa yang Dia suka perbuat.  Kerana sesungguhnya perkataan, (andai kata) itu memberi peluang pada syaitan.” HR Muslim

setiap manusia akan diuji dengan pelbagai ujian tidak lain untuk menilai tahap keimanan mereka kepada Allah s.w.t.

Hari ini kita sedang diuji dengan pelbagai ujian kehidupan yang mungkin bagi sesetengah orang amat memeritkan. Hilang nikmat kesihatan, hilang orang tersayang, hilang punca pendapatan, hilang kebebasan untuk ke sana ke mari dan banyak lagi. Semuanya seakan diluar kawalan.

Namun percayalah, apa yang berlaku itu adalah ketetapan yang telah Allah aturkan untuk hamba Nya yang tidak lain untuk melihat sejauhmana keimanan kita terhadap segala bentuk ujian dan cabaran.

Nabi s.a.w. pernah bertanya kepada sekelompok orang, “Siapa sesungguhnya kamu?” Mereka menjawab, “Orang-orang yang beriman” Baginda s.a.w. bertanya lagi, “Apa tanda keimanan kamu?” Mereka menjawab, “Kami bersabar ketika sedang menghadapi cubaan, kami bersyukur dalam kesenangan, dan kami reda menerima keputusan takdir.” Baginda berkata, “Demi Tuhan Kaabah ini, mereka benar-benar telah beriman.” Riwayat ini ada diceritakan dalam kitab Ihya’ Ulumuddin karangan Imam al-Ghazali.

Oleh yang demikian, sesungguhnya sifat reda  adalah pintu gerbang, menuju kepada Allah s.w.t. Sesiapa yang menemui jalan menuju ke sana, itu adalah darjat dan kedudukan yang paling tinggi. Inilah syarat-syarat yang perlu dipenuhi oleh setiap orang Islam, yang ingin menjadi kekasih Allah s.w.t.