MENAMATKAN teka-teki ramai, akhirnya Search memilih penyanyi Indonesia, Denden Gonjales bagi mengantikan vokalis asal kumpulan legenda itu, Amy.

Pemilihan Denden yang berusia 38 tahun itu dilihat bertepatan dengan hala tuju dan pembawaan muzik Search.

Menurut gitaris band itu, Noordin Mohd. Taib, kemampuan Denden menyanyikan lagu bernada tinggi amat sesuai dengan genre muzik Search.

“Search memilih dia kerana suaranya yang mampu menyanyikan lagu bernada tinggi  katanya dan amat bersesuaian dengan Search.

 “Dengan usia yang masih muda iaitu 38 tahun kami yakin dia boleh membawakan lagu-lagu Search dengan baik. Usia yang cukup sesuai untuk kemuncak prestasi,” katanya kepada URTV.

Denden tidak asing di Indonesia dan pernah bekerjasama dengan penyanyi popular negara itu seperti Inka Christie dan Judika. 

Malah, Denden juga mencuri tumpuan dunia berikutan aksinya di ‘blind audition’ program The Voice Bulgaria di mana dia membuat juri terpukau ketika menyanyikan lagu She’s Gone nyanyian asal Steelheart.

Selain Noordin dan Kid di posisi gitar serta Denden sebagai penyanyi, Search juga mengumumkan pemuzik berpengalaman luas iaitu Yan sebagai pemain bass mereka.

Yan atau nama sebenarnya, Amran Marsiman bukanlah asing dengan Search. Yan pernah menganggotai Search menerusi album pertama, Cinta Buatan Malaysia pada 1985.

Selain itu, Yan juga bersama Search dalam album Rampage, Double Trouble (bersama Wings) dan Search 10 Tahun.

Noordin berkata, Yan bersetuju untuk menyertai Search kerana keserasian bersama kumpulan itu.

“Yan memang serasi dengan Search. Dia sudah bermain dalam banyak konsert Search termasuk ketika Search membuat persembahan di New Music Seminar di New York, Amerika Syarikat pada 1991,” ujarnya.

Selain itu, Search turut mengekalkan khidmat Pae sebagai pemain dram. 

Baca artikel berkaitan: “Yang penting saya nak berjalan semula..,” – Bad Indigo

Sebelum ini Pae adalah pemain dram undangan bagi menggantikan Allahyarham Yazit Ahmad ketika beliau mula mengalami masalah kesihatan beberapa tahun lalu.

Dalam perkembangan lain, Search juga mengorak langkah dengan membuka kedai Search Rock Station di Kompleks Campbell, Kuala Lumpur yang mula beroperasi pada 31 Disember 2021 (Jumaat)

Noordin berkata, Search Rock Station ialah premis menjual barangan cenderahati rasmi Search seperti t-shirt, kasut, topi dan macam-macam lagi.

“Kami juga menjual alat muzik seperti gitar serta menawarkan proses jual beli gitar di situ. Ada juga gitar milik saya dan Kid yang diletakkan di situ sebagai pameran.

“Ini termasuk pelbagai barangan koleksi peribadi saya dan Kid yang turut dijual dan dipamerkan,” kongsinya.

Pada masa sama, Search turut melancarkan laman web rasmi mereka iaitu www.fenomenasearch.com dimana laman sesawang tersebut di jadikan platform rasmi Search dan segala pengumuman, agenda, perjalanan Search, koleksi jualan Search dan berita -berita mutakhir akan dikemas kini.

Malah, ia juga medium penghubung untuk segala urusniaga secara rasmi. Search juga dalam proses penyiapan akaun media sosial seperti Instagram, Facebook dan Youtube rasmi mereka.

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di FacebookTwitterInstagram & Telegram